ENEN CZE
===

přepisy přednášek

Ladislav Minčič: Stará známá, a přece neznámá rovná daň

seminář Přínosy a úskalí rovné daně, 05.03.2002, Národní dům na Vinohradech

publikováno: 26.03.2002, čteno: 4129×

 

VYŠLO KNIŽNĚ:

více informací o publikaci

Sborník č. 17 "Rovná daň II."

87 stran, brožovaná vazba
vyšlo: květen 2002
cena: 50,- Kč
===

Myšlenka rovné daně má bezmála 20 let, ačkoliv já osobně jsem se podrobně seznámil s tímto Rabushkovým a Hallovým konceptem teprve před šesti lety. Jsou tomu čtyři roky, co se v rámci tehdejší předvolební kampaně dozvěděla o rovné dani i širší laická veřejnost v České republice. V září 2000 byl rovné dani zasvěcen seminář CEPu za účasti vysokých parlamentních činitelů a v uplynulých několika týdnech se tématem rovné daně zabývaly takřka každodenně noviny, rádio i televize. Je to až neuvěřitelné a sotva to lze vysvětlit pouze opětovným zařazením materie do předvolebního arzenálu politiků. Rovná daň je nepochybně zajímavá sama o sobě. Zdá se mi však, že je třeba vysvětlit několik nedorozumění.

Předně musíme rozlišovat ideální koncept rovné daně, pro který se někdy používá označení "integrovaná" rovná daň, a soubor dílčích změn dnešní daňové soustavy, který je široce diskutován v probíhající předvolební kampani. Potenciál Rabushkovy a Hallovy myšlenky může být plně využit pouze v rámci rovné daně.

Rovná (integrovaná) daň představuje, jak jsme si podrobně vysvětlili na semináři před dvěma lety, navzájem provázaný dvousložkový systém zahrnující tzv. daň z podnikání a daň ze zaměstnání. Tento systém by mohl nahradit jak dnešní daně z příjmů fyzických a právnických, tak daň z přidané hodnoty. Obecné rysy rovné daně záleží v

Ladislav Minčič

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­