ENEN CZE
===

přepisy přednášek

Václav Klaus: Úvodní poznámky k vystoupení na semináři CEPu o výuce ekonomie

seminář Význam učebnic pro pochopení našeho světa, 29.02.2000, VŠE Praha

publikováno: 20.02.2002, čteno: 2×

 

VYŠLO KNIŽNĚ:

více informací o publikaci

Sborník č. 4 "Ekonomika, právo, politika"

151 stran, brožovaná vazba
vyšlo: květen 2000
cena: 50,- Kč
===

Jsem přesvědčen, že dnes máme dobrý důvod se sejít, a to nad novou – první skutečně domácí – učebnicí ekonomie, jejímž autorem je profesor VŠE Robert Holman, a pohovořit si, a to nejen o ní. Pohovořit si o ekonomii, o jejích učebnicích a o její výuce.

Mluvíme-li v dnešní době o naší společnosti, klademe si často otázku, zda a v jakém smyslu už transformace naší země skončila, příp. jak daleko tato naše transformace pokročila. Podobná otázka je namístě i v oblasti ekonomie a její výuky. Skončila už u nás její transformace? Proběhla už u nás skutečná přeměna paradigmatu ekonomické vědy? Byla už dominantně přijata a byla skutečně domyšlena do všech svých důsledků? Na tyto a podobné otázky by se měl pokusit dát svou odpověď i náš dnešní seminář.

Z formálního hlediska je odpověď asi jednoduchá. Po vnější stránce u nás změna paradigmatu ekonomické vědy a její výuky jistě proběhla. Nevyučuje se zde již optimální plánování, marxistická politická ekonomie, teorie nadhodnoty, ani problematika financování zásob socialistického podniku. Mám však strach, že změna tohoto typu představuje jen jakousi vnější slupku, vnější schránku celého problému.

V komunistické éře byl student na VŠE vyučován velmi zvláštní ekonomii: jádrem učiva byla prázdná, neautentická a díky tomu i nepřesvědčivě vyučovaná marxistická ekonomie a za touto fasádou byl student vyučován – a to velmi neteoreticky – centrálně plánované, resp. centrálně administrované ekonomice, nikoli však jako předmětu analýzy, ale jako předmětu jakéhosi normativního ideálu, který samozřejmě nikde a nikdy nebyl realizován a který proto ani neexistoval. Rozpor mezi touto zvláštní teorií a realitou země, ve které jsme žili, ekonomii jako vědní disciplínu nesmírně diskreditoval. Proto jí také nebylo důvěřováno a proto nebyla respektována ani ekonomy samotnými, a o to méně neekonomy.

Co se od té doby změnilo? Nejsem si jist, zda se změnilo to podstatné. Marxistická ekonomie nepochybně zmizela v propadlišti dějin. Objevily se renomované, i když ne příliš dobře přeložené západní učebnice a podle nich po domácku vyráběná – tu lepší, tu horší – skripta. Na první pohled, při listování, nikoli při čtení, vypadají dobře. Předvádějí se v nich některé základní prvky standardního ekonomického instrumentária, ale chybí v nich nejen protknutí s naší realitou, ale hlavně v nich chybí sdělení, že je ekonomie více než její instrumentárium. Tím pro studenty vzniká nemalý problém pochopení skutečné ekonomie, pochopení ekonomie jako vnitřně provázaného celku, jako řádu, jako ucelené disciplíny, jako metody myšlení, jako velmi produktivního způsobu dívání se na realitu kolem nás.

To je strašlivá chyba a vada. Máme totiž – jako ekonomové – velké množství protivníků. Na straně jedné je to ideologická, chcete-li socialistická či socializující opozice, která nemá ráda trh a soukromé vlastnictví. Proto standardní ekonomii nechce. Pak je to kritika našeho způsobu uvažování těmi, kteří – buď skutečně z hlubin své vznešené asketické duše nebo jenom jako politickou hříčku – odmítají materiální statky a o našem, údajně "hokynářském" pohledu na svět nechtějí nic slyšet. Pak je to i obrovská antipatie k velmi nestejnoměrnému vytváření bohatství, které nutně doprovází tržní mechanismus (což je kritika ze strany egalitářských pohledů). Nakonec je to autoritářská vize v to, že řízená ekonomika zabezpečuje potřebné ekonomické efekty lépe než ekonomika neřízená. Právě o tom – jak se těchto ataků na ekonomii vyvarovat a jak se jim ubránit – bychom dnes chtěli z různých úhlů hovořit. K tomu nám vydání učebnice prof. Holmana dává dobrý základ. Chtěli bychom všechny přesvědčit, že je ekonomie antiutopickou a antiideologickou vědou, ale platí to jen tehdy, když ji jako takovou pěstujeme.

Prof. Ing. Václav Klaus, CSc., prezident České republiky

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­