ENEN CZE
===

přepisy přednášek

Karel Dyba: Otevřenost české ekonomiky a vnější rovnováha: konec 90. let

seminář Otevřenost české ekonomiky - konec 90.let, 17.10.2000, Národní dům na Vinohradech

publikováno: 22.05.2002, čteno: 3518×

 

VYŠLO KNIŽNĚ:

více informací o publikaci

Sborník č. 8 "Otevřenost české ekonomiky a vnější rovnováha: konec 90. let"

63 stran, brožovaná vazba
vyšlo: leden 2001
cena: 50,- Kč
===

Dovolte, abych na úvod svého vystoupení avizoval o čem bude.

V první části budu hovořit o dramatickém vzestupu otevřenosti ekonomiky v uplynulém desetiletí, o hlubokých změnách ve zbožově teritoriální struktuře českého zahraničního obchodu, které odstartovala liberalizační opatření na počátku devadesátých let. Stručně se zmíním o tocích zahraničních přímých investic, které jsou významnou integrální součástí velmi otevřené tržní ekonomiky jakou česká ekonomika dnes nepochybně je. Tuto část pak ukončím několika poznámkami o vysoké míře integrace české ekonomiky se zeměmi EU dosažené na konci 90. let a připojím se k názorům významných ekonomů, kteří říkají, že bychom mohli být plnými členy EU zítra.

Jsem si plně vědom s jakými náklady bylo nové a v jistém smyslu rovnovážné konstelace vnějších vztahů dosaženo a jaké nové otázky k řešení pro nás tato situace klade. Jsem si ale také jist, že tato nová organicky vytvořená konstelace je ekonomicky i z pohledu spotřebitele a občana mnohem přínosnější než zamrzlá "nuceně rovnovážná" struktura 80. let a před tím.

Ve druhé části se chci věnovat otázce vnější rovnováhy. Pokusím se odpovědět na otázku, zda hrozí české ekonomice v současnosti opět vnější nerovnováha vzhledem k vnějšímu nárazu v podobě šokového vzestupu cen ropy a příbuzných produktů, které jak známo dovážíme. Budu argumentovat, že nikoliv zejména na základě srovnávání s nedávným obdobím narušené vnější rovnováhy v polovině 90. let. A nakonec naformuluji hypotézu, že existuje prostor pro podstatnější zvýšení tempa růstu ekonomiky, aniž bychom narazili na problém vnější nerovnováhy.

Doufám, že mi publikum i pan předsedající dnes vyjímečně dovolí, abych se při své argumentaci tu a tam vrátil i do let "reálného" socialismu a ocitoval z některých svých prací věnovaných podobným otázkám. Připomene to možná mnohým z nás i dobu Klausových seminářů v ČNB, kde jsme podobné otázky dosti otevřeně diskutovali. Tak otevřeně, že nakonec došlo až k jejich zákazu a nejen zákazu…. Ale to už je trochu jiné téma.

 

Doc. Ing. Karel Dyba, CSc.

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­