ENEN CZE
===

přepisy přednášek

Václav Klaus: Poznámky k úvodnímu slovu o rovné dani

seminář Rovná daň, 11.09.2000, Žofín

publikováno: 22.02.2002, čteno: 3228×

 

VYŠLO KNIŽNĚ:

více informací o publikaci

Sborník č. 7 "Rovná daň"

0 stran, brožovaná vazba
vyšlo: prosinec 2000
cena: 50,- Kč
===
  1. Jednou ze základních politických výzev naší současnosti je zvýšit důvěru občanů v daňový systém. Ministři financí na to obvykle požadují více peněz, více úředníků, více techniky. V podstatě to znamená více byrokracie. Tudy ale cesta určitě nevede. Byrokrat nikdy nezvítězí, ale může ekonomiku a společnost zahubit.
  2. Základním problémem, který je třeba řešit, není nepřirozené, nemorální, špatné chování lidí, jak to líčí Ti lepší z nás, naši moralisté. Lidé přirozeně chtějí platit státu co nejmenší daně, v tom není nic nelogického. Jde o to, jak tomu bránit. Většina daňových úniků je využíváním nekonzistence, nepřehlednosti, nejednoznačnosti, a obrovské složitosti našeho daňového systému. To ostatně platí v celém světě, nejen u nás.
  3. Obrovská složitost daňového systému vede k tomu, že existuje mnoho šedých zón, které využívají či zneužívají jak plátci daní, tak úředníci daňových úřadů. (V Americe dělají každoročně zajímavý pokus: dají stejná vstupní data daňového přiznání různým expertům a vždy se ukáže, že navrhnou jinou výši daní k placení.)
  4. Mnoho politiků, zejména pravicových, u nás v dnešní době navrhuje další a další daňové úlevy a výjimky. Protože to snižuje reálně placené daně, je jim za to většinou tleskáno. V podstatě to ale znamená vytváření dalšího šedého prostoru pro "hru" s daňovým systémem, kterou ale umějí a chtějí hrát jen někteří.
  5. Jediná cesta jak tomu zamezit je přes zjednodušení daňové soustavy. A právě proto nás zajímá myšlenka rovné daně.

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­