ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace Ivan Brezina: "Zelená apokalypsa"

435 stran, brožovaná vazba
vyšlo: duben 2009
cena: 199,- Kč


Předmluva

Environmentalismus je politická ideologie, která se pod záminkou ochrany životního prostředí snaží omezovat lidskou svobodu. Je důležité říci, že profesionální ekologové k ní mají spíše zdrženlivý, nebo přímo odmítavý postoj. Volání po radikální přeměně moderní společnosti, omezení hospodářského růstu a návratu k archaickému životnímu stylu je přesto stále nesmírně vlivné a média mu poskytují zcela nepřiměřený prostor. O tom, proč k tomu dochází a jaké nepříjemné důsledky to má, pojednává nová publikace Centra pro ekonomiku a politiku, kterou právě držíte v rukou.

Renomovaný ekolog a publicista Ivan Brezina ve své knize "Zelená apokalypsa" přesvědčivě ukazuje, že ekologisté až na výjimky přehánějí a lžou. Autor, který vystudoval systematickou biologii a ekologii na Přírodovědecké fakultě UK a televizní publicistiku a kulturu na Fakultě sociálních věd UK, je široké veřejnosti znám jako zdrcující kritik ekologismu a radikálních nevládních organizací. Jeho poutavý výklad je zážitek číst.

Kniha se zabývá změnami klimatu, především globálním oteplováním. Zkoumá energetiku, zejména naivní naděje vkládané do obnovitelných zdrojů energie a zbytečnou fobii z jaderné energie. Vyvrací mýty o geneticky modifikovaných organismech. Rozebírá naivní boj proti globalizaci. Bravurně analyzuje problém recyklace odpadu. Upozorňuje na nebezpečí ekoterorismu, kritizuje zneužívání postavení nevládních ekologických organizací. Rozebírá vývoj ve Straně zelených, média a různá další ekologická témata.

To, že se navzdory proklamacím mnoha samozvaných ochránců přírody stav světa prokazatelně zlepšuje, dokládá Ivan Brezina nejen tvrdými statistickými daty, ale i citací renomovaných autorů a institucí. Je pozoruhodné, že vize konce světa, kterou nás zelené organizace straší, se stále ne a ne naplnit. Brezinova kniha je povinnou četbou pro všechny, komu není lhostejný život kolem nás.

Václav Klaus

23. března 2009

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­