ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace CEP: Sborník 71/2008 "Americká finanční krize - hrozba pro světovou ekonomiku?"

87 stran, brožovaná vazba
vyšlo: říjen 2008
cena: 70,- Kč

stáhnout


Předmluva

Hospodářské cykly tvoří nedílnou součást tržní ekonomiky. Občasné recese a expanze ekonomové pozorují přinejmenším od doby průmyslové revoluce. Nemělo by nás proto překvapit, že po několika tučnějších letech v poslední době západní ekonomiky zpomalily. O tom, zda vývoj v USA a Evropě je dočasným výkyvem, nebo začíná ohrožovat světovou ekonomiku, pojednává nový sborník Centra pro ekonomiku a politiku.

V části A uveřejňujeme texty ze semináře "Americká recese – hrozba pro světovou ekonomiku?", který se konal 1. dubna 2008. Člen bankovní rady ČNB a profesor VŠE Robert Holman argumentuje, že recese je ozdravný proces. Trhy se pročistí a ti, kteří příliš riskovali a uzavřeli špatné obchody, odejdou. Hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček považuje zpomalení americké ekonomiky za přirozený proces, trh reaguje na problém amerického dvojího deficitu – rozpočtu a běžného účtu. Podle hlavního ekonoma Citi Bank Jaromíra Šindela je finanční krize hrozbou, zlaté časy skončily.

V části B sborníku přinášíme přednášku výkonného ředitele Institutu pro mezinárodní finance Charlese Dallary, který nabízí diagnózu a terapii současné situace. Zpomalení západních ekonomik je způsobeno kombinací vnější nerovnováhy, špatných postupů a praxe bank a nadměrné likvidity na světových trzích. Hlavní řešení dnešních problémů nepřijde podle Dallary ze strany vlády, regulátorů, MMF, Světové banky nebo EBRD, ale bude muset vycházet z disciplinovanosti samotného trhu.

V části C sborníku otiskujeme další zajímavé doplňkové texty. Zařadili jsme můj sloupek k americké finanční krizi z MF Dnes z 4. října 2008 "Spíše pilulka na bolest než lék". Poradkyně prezidenta republiky Stanislava Janáčková argumentuje, že koruna nás před krizí chrání a zbavovat se jí by bylo pošetilé. Petr Mach z Centra pro ekonomiku a politiku vykládá americkou finanční krizi jako selhání státních regulací. Hlavní ekonom Patria Finance David Marek vysvětluje, že hospodářské cykly jsou přirozené. Podle redaktora časopisu Týden Lukáše Kovandy by se hypotéční krize neměla stát záminkou pro státní paternalismus. Doktorand Fakulty národohospodářské VŠE Tomáš Munzi upozorňuje na rizika morálního hazardu aktivistické měnové a regulatorní politiky.

Hovořit o recesi je zatím předčasné, protože americké hospodářství, ani většina evropských ekonomik ještě nespadla do záporných čísel. Není však vyloučeno, že se tak stane, pokud bankovní panika bude pokračovat. Zatím naštěstí nedochází ani k řetězovým krachům bank, spíše izolovaným bankrotům či prodejům jednotlivých finančních domů. Nezbývá než doufat, že se západní ekonomiky znovu úspěšně rozeběhnou. Přeji inspiraci a pozorné čtení.

Václav Klaus

V Praze 10. října 2008

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­