ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace CEP: Sborník 67/2008 "Globální oteplování - realita, nebo bublina?"

222 stran, brožovaná vazba
vyšlo: květen 2008
cena: 100,- Kč

stáhnout


Předmluva

Existuje statisticky významné globální oteplování? Pokud ano, jde o přirozený jev, nebo je způsobeno člověkem? Pokud bychom se rozhodli, že mu chceme zabránit, je něco, co s tím člověk vůbec může udělat? Má nás možné mírné zvyšování teplot trápit? To jsou zásadní otázky, na něž odpovídá nový sborník Centra pro ekonomiku a politiku "Globální oteplování – realita, nebo bublina?"

Část A přináší texty z konference "Globální oteplování – fakta a mýty" z 15. listopadu 2007. Bývalý profesor Harvardovy univerzity Luboš Motl analyzuje nízkou citlivost klimatu vůči oxidu uhličitému a další fyzikální zákonitosti. Profesor pedologie na pražské ČVUT Miroslav Kutílek vyvrací skleníkovou hypotézu. Profesor Technické univerzity Carolo-Wilhelmina v Braunschweigu (SRN) Gerhard Gerlich zpochybňuje příčiny globálních změn klimatu z pohledu teoretického fyzika. "Historický" klimatolog Jiří Svoboda rozebírá kolísání klimatu v Čechách za uplynulé tisíciletí. Ladislav Kurc a Miroslav Petrisko z Vysoké školy chemicko-technologické kritizují manipulace s radiačním působením oxidu uhličitého. Výkonný ředitel britského International Policy Network Julian Morris vysvětluje, proč klimatická katastrofa nehrozí. Bývalý ředitel Fraserova institutu Michael Walker analyzuje příspěvky svých kolegů do debaty o klimatu.

V části B přinášíme přednášku emeritního profesora Virginské univerzity, bývalého děkana Školy pro environmentální a astronomické vědy na Univerzitě v Miami a zakládajícího ředitele Amerického národního meteorologického ústavu Freda Singera z 10. října 2007, v níž autor argumentuje, že současné globální oteplování je přirozený jev.

V části C uveřejňujeme další zásadní texty k tématu globálního oteplování. Z textů Václava Klause vybíráme jeho projev v OSN z 24. září 2007 a jeho přednášku v Heartland Institutu z 4. března 2008. Dušan Tříska z FSP/CD-F předvádí na případu globálního oteplování ekonomickou analýzu neekonomických fenoménů. Profesor Přírodovědecké fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě Ján Babčan klade otázku, zda je skleníkový efekt dobrodiní, nebo zhouba lidstva. Biolog z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Stanislav Mihulka vysvětluje že "správné" klima není. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl varuje před politickými závěry prosincové konference OSN na Bali. Ekolog a publicista Ivan Brezina nevidí na změně klimatu nic neobvyklého. Tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl zkoumá různé varianty klimatických změn a politických reakcí na ně. Petr Mach z Centra pro ekonomiku a politiku doporučuje jako řešení klimatických změn přístup laissez faire. Marek Loužek z Centra pro ekonomiku a politiku varuje před hysterií z globálního oteplování. Poradce prezidenta Michal Petřík recenzuje film Al Gora "Nepříjemná pravda".

Na první pohled se zdá, že téměř vše již bylo řečeno a publikováno, že všechny racionální argumenty již byly uplatněny. Přesto to nestačí. Nevinnost, s níž klimatičtí alarmisté prezentují a ospravedlňují své ambice na ovládnutí lidské společností, je podobně osudovou domýšlivostí jako pokusy o centrální plánování. Věřím, že nový sborník Centra pro ekonomiku a politiku se stane průlomovým počinem.

Václav Klaus

V Praze, 26. března 2008

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­