ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace CEP: Globální oteplování - fakta místo mýtů

22 stran, brožovaná vazba
vyšlo: listopad 2007
cena: 70,- Kč


Předmluva k českému vydání manuálu o globálním oteplování

Hysterie ohledně globálního oteplování a ohledně probíhajících klimatických změn (je pozoruhodné, jak dnešní environmentalisté důsledně mluví o klimatické změně jako o singulárním jevu) dosahuje svého vrcholu, i když se ale asi ani v tomto svém, poněkud optimistickém hodnocení nesmím unáhlit. Možná, že nás čeká ještě něco daleko horšího, než co jsme zažili dosud. Nikoli co se týče počasí, ale v ambicích vyvolených, kteří chtějí diktovat naše životy.

Na první pohled se mi ale zdá, že při všeobecné platnosti zákona klesajících mezních výnosů už skoro není možné jít dál, resp. že jití dál nemůže mít žádný velký efekt. Evidentně byl překročen Rubikon. Překročil ho výbor pro udělování Nobelovy ceny, když letošní Nobelovu cenu za mír udělil Al Goreovi. Překročila ho Angela Merkelová, když definitivně stvrdila hypotézu lidmi způsobeného globálního oteplování svým vlastním pozorováním při své krátké návštěvě Grónska. Překročila ho OSN, když na zářijové konferenci hlav států členských zemí OSN v New Yorku nechala v úvodu této konference – bez časového omezení – promluvit kalifornského guvernéra a mladičkou aktivistku kanadských Greenpeace, zatímco hlavy států měly striktní pětiminutový limit.

Argumentů už je až moc, opakují se a i zainteresovaný čtenář v nich ztrácí přehled. Ztrácí se co je důležité a co není. Je proto zapotřebí opakovat – a to velmi srozumitelnou a názornou formou – to podstatné. Přesně to se podařilo s naším CEPem spřátelenému dallaskému National Center for Policy Analysis, když letos na jaře vydalo A Global Warming Primer.

Přemýšlel jsem, jak přeložit slovo "primer" a nenašel jsem lepší výraz, než manuál. Je to – v kostce vyjádřené a jednoduše formulované – zopakování základních věcí, které se této problematiky týkají. Navíc s minimem slov a s maximem grafických znázornění. Jakmile jsme tuto brožurku dostali, hned jsme požádali o právo překladu a o možnost vydání této zdařilé publikace. Chtěl bych i touto cestou NCPA, jeho řediteli Johnu Goodmanovi a duši celého tohoto centra Jeanettě Goodmanové za umožnění tohoto překladu a za veškerou pomoc poděkovat.

Věřím, že bude tento manuál užitečný pro všechny. Jak pro ty, kteří o tom dodnes nic nevědí, tak pro ty, kteří se tímto problémem už dávno zabývají.

Václav Klaus, 31. 10. 2007

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­