ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace CEP: Sborník č. 59/2007 "Jaderná energie - útlum, nebo rozvoj?

122 stran, brožovaná vazba
vyšlo: srpen 2007
cena: 70,- Kč


 

Předmluva

Energetická politika patří k vážným národohospodářským tématům. Na straně jedné Evropská unie volá po energetické bezpečnosti, výroba energie je ale na jejím území ve stejné chvíli omezována řadou regulací, zejména ekologického typu. Patří k nim nejen velmi sporný systém přidělování emisních povolenek, ale i kvóty na výrobu energie z obnovitelných zdrojů a ideologicky motivovaný tlak na útlum jaderné energie. Sborník Centra pro ekonomiku a politiku přináší do této debaty řadu nových poznatků.

V části A uveřejňujeme vystoupení na semináři "Jaderná energie– útlum nebo rozvoj" z 5. dubna 2007. Fyzik a publicista Daneš Burket argumentuje, že jadernou energii potřebujeme. Poradce Strany zelených pro energetiku Dalibor Stráský tvrdí, že je jaderná energetika riskantní. Jaderný inženýr Pavel Hejzlar z Massachusetts Institute of Technology vysvětluje důvody renesance jaderné energetiky ve Spojených státech. Generální ředitel Ústavu jaderného výzkumu Řež, František Pazdera, považuje jadernou energetiku za naději pro Českou republiku.

V části B přinášíme další inspirativní texty k energetické politice. Václav Klaus klade tři otázky politikům G8. Člen bankovní rady ČNB Vladimír Tomšík analyzuje spotřebu elektrické energie v ČR a její vztah k měnové politice. Ministr průmyslu a obchodu České republiky Martin Říman vyvrací mýty o českých emisích. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl hodnotí obchodování s emisemi jako netransparentní byznys. Finský Jaderný fyzik František Janouch vysvětluje, proč nás obnovitelné zdroje energie nezachrání. expert Ami Rastas načrtává energetickou politiku ve Finsku, která je z velké části založená na jaderné energii. Energetický poradce Jiří Hanzlíček analyzuje energetické potřeby v ČR ve střetu s dnes dominantní ideologií.

Liberalizace a privatizace energetických odvětví jsou kroky správným směrem. Odstraňování starých regulací je však doprovázeno vznikem regulací nových, ještě přísnějších, které ekonomiku neúnosně brzdí. O energetické politice je třeba diskutovat věcně, zbavit se iracionálních předsudků a zbytečně nezvyšovat náklady na výrobu energie, což v konečném důsledku nepoškodí nikoho jiného než samotného spotřebitele, tedy každého z nás. Doufám, že k posílení těchto argumentů přispěje i tento nový sborník.

Václav Klaus

V Praze, 25. července 2007

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­