ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace CEP: Sborník č. 53/2006 "John Stuart Mill - dvě stě let od narození"

120 stran, brožovaná vazba
vyšlo: prosinec 2006
cena: 50,- Kč

stáhnout


   

Předmluva

  

Dvě stě let od narození Johna Stuarta Milla, které uplynuly letos v květnu, byly příležitostí připomenout autora, kterého důvěrně znají nejen ekonomové, ale i filozofové a političtí teoretici. A protože v červnu uplynulo 170 let od smrti Jamese Milla, otce Johna Stuarta, nemohli jsme nechat tato kulatá výročí bez povšimnutí. Centrum pro ekonomiku a politiku proto nabízí čtenářům nový sborník č. 52/2006.

V části A uveřejňujeme texty ze semináře "Dvě stě let od narození J. S. Milla" ze 14. června 2006. Miloslav Bednář z Filozofického ústavu Akademie věd ČR analyzuje pojetí spravedlnosti, svobody a krize Evropy u Johna Stuarta Milla. Profesor Vysoké školy ekonomické Robert Holman vykládá Milla jako posledního klasického politického ekonoma. Marek Loužek z Centra pro ekonomiku a politiku interpretuje J. S. Milla jako klasika liberalismu.

V části B rádi uveřejňujeme esej profesora Vladimíra Čecháka z Vysoké školy finanční a správní, který se zabývá filozoficko-metodologickými aspekty díla Johna Stuarta Milla.

V části C přetiskujeme slavné úryvky z díla Johna Stuarta Milla. Jde jednak o kapitolu z "Úvah o vládě ústavní" o zastupitelské demokracii jako nejlepší formě vlády. Zařazujeme i o kapitolu z úvah o socialismu, v níž Mill rozebírá námitky socialistů proti současnému společenskému řádu. Nechybí ani třetí kapitola známé eseje "O svobodě", kde autor vykládá individualitu jako hlavní pramen blahobytu.

Debata, nakolik je dílo Johna Stuarta Milla konzistentní, bude zřejmě dále pokračovat. Rozmanitost díla se projevuje i v odlišných příspěvcích v tomto sborníku. Na jednom bychom se však shodnout mohli. John Stuart Mill je velkým teoretikem liberální demokracie, která v 19. století ještě nebyla vůbec samozřejmá. V tomto smyslu má co říci i dnešnímu člověku. Měli bychom jej pozorně číst.

Václav Klaus

 

V Praze, 11. září 2006

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­