ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace Stanislava Janáčková: "Svazující integrace - Česká republika ve stále těsnější Evropské unii"

104 stran, brožovaná vazba
vyšlo: říjen 2005
cena: 70,- Kč


Centrum pro ekonomiku a politiku přichází s publikací přední české ekonomky současnosti, Stanislavy Janáčkové, která zároveň patří do úzkého okruhu aktivních spolupracovníků CEPu – ať již na odborných seminářích nebo ve sbornících a newsletteru. Tato její publikace obsahuje některé texty již dříve publikované, texty nově aktualizované i analýzy, které dosud publikovány nebyly vůbec. Texty tvoří ucelenou knížku, kterou jsme nazvali příznačně "Svazující integrace/Česká republika ve stále těsnější Evropské unii".

Autorka se v prvním oddíle zabývá otázkou ekonomického růstu a procesu dohánění úrovně západních ekonomik. Rozebírá aspekty konvergence tranzitivní ekonomiky a projevy tohoto procesu v odlišných mírách inflace a (reálného) zhodnocování měny. Jako protipól přirozeného dotahování ekonomické úrovně založeného na liberalizaci Stanislava Janáčková poukazuje na zoufalé pokusy Evropské unie zvrátit zpomalování ekonomiky některých členských zemí centrálním akčním plánem socialistického typu v duchu hesla "dohnat a předehnat", tzv. Lisabonskou strategií. Podle autorky je to ale právě konkurence jednotlivých právních řádů, která jediná může Evropě opět vrátit dynamiku.

"Svazující" integrací pro nás může být i jednotná měnová politika po přijetí eura. Autorka ve druhém oddíle upozorňuje na důležité aspekty a omezení evropské měnové unie, upozorňuje na klíčový problém nastavení "neodvolatelného" kurzu a možná úskalí demonstruje na nám dobře známých případech – problému nastavení fixního kurzu československé koruny v roce 1990 i na problémech s fixním kursem v době české měnové krize 1997. Euro nám může přinést obdobné i nové potíže, proto je aktuální (když už bychom do eurozóny měli vstoupit) se těmito otázkami zabývat.

Třetí oddíl Janáčková věnuje kritice tzv. evropské ústavy, kterou prostudovala jako málokdo v této zemi. Někdo by mohl namítnout, proč se zabývat mrtvým dokumentem, po té, co ji dvě země EU odmítly a ratifikační proces byl zastaven. Stále ale existují tendence mrtvou ústavu oživovat a pokusy přeměňovat Evropskou unii ve stát se budou nepochybně objevovat znovu a znovu. Proto je důležité přečíst si rozbor euroústavy v této knížce.

Přejeme si, aby to nebyla EU, kdo nám bude určovat jak máme růst a kolik našich peněz máme věnovat na to či ono, jak se o to pokouší "Lisabonská strategie". Přáli bychom si, abychom nemuseli přijmout euro a zrušit korunu dříve, než výhody převáží nad náklady; a přáli bychom si, aby euroústava nevstala z popela. Klíčové argumenty přináší tato knížka.

Václav Klaus, 14.11.2005

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­