ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace CEP: Sborník č. 41 "Sto let od narození Václava Černého"

120 stran, brožovaná vazba
vyšlo: srpen 2005
cena: 70,- Kč

stáhnout


Sto let od narození Václava Černého pro mnohé z nás bylo vhodnou příležitostí připomenout si tuto mimořádně významnou postavu naší literatury, vědy, publicistiky, ale i reálné politiky. Centrum pro ekonomiku a politiku reflektuje toto výročí sborníkem č. 40/2005, který vzniká na základě nedávného semináře a je doplněn zajímavými texty a úryvky z díla Václava Černého.

Do části A zařazujeme texty ze semináře z 16. března 2005. Miloslav Bednář z Filozofického ústavu vyzdvihuje Černého kritiku marxismu a zkoumá jeho vztah k dobovým politickým proudům. Jiří Brabec z Masarykova ústavu varuje před bagatelizací Václava Černého a oceňuje jeho filozofické pojetí osobnosti. Esejista a překladatel Josef Mlejnek zasazuje Černého dílo do meziválečné a poválečné české literatury.

V části B uveřejňujeme doplňkové texty. Ředitelka Archivní a spisové služby Pražského hradu Libuše Benešová představuje Václava Černého jako univerzitního svého učitele. Jiří Peňás z časopisu Týden ukazuje Černého jako nelítostného soudce a laskavého zasvětitele. Anna Jonáková z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy přináší osobní vzpomínku na Václava Černého. Dalibor Plichta rozebírá otázku češství u Václava Černého. Studentka VŠE a FSV UK Vendula Běláčková se zaměřuje na Černého roli ve vývoji Kritického měsíčníku.

Do části C editor vybral z díla Václava Černého tři eseje z válečné doby, kdy český národ bojoval o přežití: "Umění a charakter" (1942), "Kultura a charakter" (1942) a "Osobnost a dílo" (1939). Není náhodou, že všemi třemi se prolíná téma lidské svobody. Za laskavý souhlas s přetištěním těchto inspirativních statí děkujeme dceři Václava Černého - paní doktorce Miroslavě Pavlíkové.

Václava Černého není možné vsadit do jednoduchého hesla či šablony. Autor zasáhl do nejrůznějších oborů - literární historie, filozofie, politiky apod. Připomenutí jeho života a díla, které nabízí tento sborník, je tak nevyhnutelně velmi, velmi dílčí. Přesto věříme, že obohatí naši veřejnou debatu a že oživí zájem o tohoto našeho velikána. Václav Černý patří k významným osobnostem českého národa. Jeho práce stojí za to studovat i dnes.

Václav Klaus

V Praze, 13. června 2005

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­