ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace CEP: Sborník č. 36 "Proč skomírá evropská ekonomika"

125 stran, brožovaná vazba
vyšlo: listopad 2004
cena: 50,- Kč

stáhnout


Sborník Centra pro ekonomiku a politiku č. 36/2005 přináší texty ze čtyř ekonomických seminářů, které se konaly v roce 2004 a měly podobné téma: vztah evropské a české ekonomiky. Debatu, kam směřuje evropská ekonomika, jak velký má být bruselský rozpočet, zda zahraniční investice jsou pro ekonomiku blahodárné nebo rizikové, a nakolik se máme nechat opít různými "evropskými rohlíky", jsme se pokusili shrnout v nové publikaci.

V bloku A publikujeme texty ze semináře "Proč skomírá evropská ekonomika?" z 3. června 2004. Profesor Vysoké školy ekonomické Robert Holman argumentuje, že evropská ekonomika ztratila dynamiku kvůli přehnané regulaci. Hlavní ekonom Patria Online David Marek nabídl technickou analýzu vývoje kurzu eura a hospodářského růstu eurozóny. Profesor Fakulty sociálních věd Luděk Urban polemizoval s tezí, že evropská ekonomika skomírá. Podle analytičky Komerční banky Evy Zamrazilové stojí za slabší hospodářskou výkonností v Evropěpomalejší populační růst.

Blok B shrnuje příspěvky ze semináře "Zahraniční investice – zázračný lék?" z 4. října 2004. Místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn hájil názor, že zahraniční investice jsou pro ekonomiku blahodárné. Hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček upozornil, že zahraniční investice přinášejí i rizika, např. investiční pobídky vytlačují pracovní místa v domácích firmách. Hlavní ekonom Newton Holding Vladimír Tomšík vyvracel některé mýty o přímých zahraničních investicích.

Blok C, který se věnuje finančnímu rámci EU 2007-2013, přináší texty ze semináře z 29. listopadu 2004. Náměstek ministra zahraničních věcí Vladimír Müller uvedl vládní pozici k novému finančnímu rámci EU. Člen rozpočtového výboru Evropského parlamentu Hynek Fajmon vyložil finanční perspektivu EU z pohledu zástupce největší české opoziční strany. Petr Mach z Centra pro ekonomiku a politiku argumentoval, že finanční perspektiva EU je hrou s nulovým součtem.

Blok D shrnuje texty ze semináře "Partnerství soukromého a veřejného sektoru" z 19. dubna 2004. Ředitel PPP Centrum Filip Drapák hájil koncept partnerství veřejného a soukromého sektoru, zatímco Josef Jílek z Vysoké školy ekonomické uváděl důvody, proč jsou projekty PPP nevýhodné. Podle Miroslava Ševčíka z Liberálního institutu je myšlenka PPP infekcí veřejných rozpočtů, která zesiluje prostor pro lobbying soukromých firem. Dušan Tříska polemizoval s PPP z pozice ekonomického teoretika.

Evropská ekonomika v posledních dvou desetiletích ztratila na síle. Že na vině je i přehnaná centralizace a regulace všech oblastí lidského života, se snažíme na seminářích CEPu i jinde systematicky přesvědčovat. Vnější vztahy jsou pro českou ekonomiku dnes ještě důležitější než dříve. Nepodlehněme proto osidlům evropské centralizace a přebírejme ze zahraničí jen to, co je opravdu prospěšné. Česká ekonomika si to zaslouží.

Václav Klaus, sborník CEPu č. 36/2005

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­