ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace CEP: sborník č. 35 "Velká deprese"

110 stran, brožovaná vazba
vyšlo: říjen 2004
cena: 50,- Kč

stáhnout


V říjnu 2004 uplynulo sedmdesát pět od zcela mimořádné události 20. století – od nechvalně známého černého čtvrtku (někdy nazývaného černý pátek či dokonce černé úterý), který rozpoutal v historii zatím největší globální hospodářskou krizi. Je užitečné si tuto událost připomínat, protože nejen poznamenala světovou i československou ekonomiku, ale vedou se o ní dodnes spory mezi představiteli různých škol ekonomického myšlení.

Do části A sborníku jsme zařadili vystoupení na semináři "75 let od Černého čtvrtku" z 16. září 2004. Profesor Vysoké školy ekonomické Robert Holman argumentoval, že díky velké hospodářské krizi upadlo ekonomické myšlení na několik desetiletí do osidel keynesiánství. Pavel Kohout z PPF rozebral mechanismus a důsledky pádu na newyorské burze z pohledu investičního analytika. Profesor Milan Sojka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy vyložil velkou depresi postkeynesiánskýma očima. Profesor Vysoké školy ekonomické František Vencovský, který se zaměřil na československou situaci, vyslovil hypotézu, že šlo o krizi měnovou - deflační.

Do části B jsme zařadili přednášku amerického historika Burtona Folsoma, jež byla publikována v zářijových Notes from the Foundation for Economic Education, v níž autor vyvrací některé mýty o Velké depresi. František Stellner a Radek Soběhart z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy analyzují hospodářskou krizi v Německu, která podle nich přispěla k pádu výmarské republiky. Ladislav Tajovský z katedry hospodářských dějin VŠE v Praze vsadil velkou krizi do kontextu novodobých hospodářských dějin.

Do části C editoři zařadili mimo jiné tabulku s deseti největšími hospodářskými krizemi za posledních sto let. Předvolební projev Franklina D. Roosevelta v Detroitu, Michigan, z 2. října 1932 ukazuje programovou pozici jednoho z hlavních protagonistů New Dealu. Článek "Svoboda v ohrožení" (1934) vyjadřuje argumenty někdejšího republikánského prezidenta Herberta Hoovera proti Novému Údělu.

Velká hospodářská krize představuje událost, která světové ekonomické myšlení uvedla na několik desetiletí na falešnou keynesiánskou cestu. Trvalo dlouho, než Milton Friedman přesvědčil ekonomy, že k hospodářskému propadu tehdy přispěla americká centrální banka svou zbytečně přísnou měnovou politikou. Věřím, že sborník Centra pro ekonomiku a politiku přispěje k vytříbení argumentů a vyvrátí některé mýty o této události.

Václav Klaus, sborník CEPu č. 35/2004

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­