ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace CEP: Sborník 89/2011 "Ronald Reagan - Sto let od narození"

157 stran, brožovaná vazba
vyšlo: červen 2011
cena: 100,- Kč


Sto let od narození Ronalda Reagana je výročím, na které by se nemělo zapomenout. Neudělal to ani CEP. Reaganovo osmileté prezidentství zásadním způsobem ovlivnilo celá 80. léta. Nemilosrdným postojem k Sovětskému svazu a jeho komunistickému impériu (které nazval říší zla) přispěl – spolu s britskou premiérkou Margaret Thatcherovou – k pádu komunismu více než kdokoli jiný. Odporem k rostoucím intervencím státu do ekonomiky přispěl k renesanci ekonomického liberalismu. Centrum pro ekonomiku a politiku na něj vzpomíná tímto sborníkem.

Část A přináší originální text ze semináře "Ronald Reagan at 100" z 3. února 2011. Vedoucí redaktor Rádia Svobodná Evropa/Rádio Svoboda a bývalý poradce Margaret Thatcherové John O’Sullivan ve svépřednášce ukázal Ronalda Reagana jako velkou osobnost.

V části B uveřejňujeme doplňkové texty. Z textů Václava Klause vybíráme nekrolog o Ronaldu Reaganovi z 6. června 2004, vzpomínku na Ronalda Reagana devadesátiletého z 8. února 2001 a přednášku v Reaganově prezidentské knihovně z 6. listopadu 2009. Jiří Brodský ze zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky zkoumá Reaganovu politiku a dnešní Evropu. Jan Skopeček z Centra pro ekonomiku a politiku analyzuje hospodářskou politiku Ronalda Reagana. Martin Erva z tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky připomíná paradoxy v životě Ronalda Reagana. Prezident The King’s College in New York City a bývalý poradce prezidenta Reagana Dinesh D’Souza odhaluje tajemství Reaganovy osobnosti. Ředitel Občanského institutu Roman Joch diskutuje vztah Reagana k ekonomické svobodě. Publicista a vydavatel Alexandr Tomský se zamýšlí nad tím, co se vybaví, když se řekne reaganomics. Poslanec Evropského parlamentu Hynek Fajmon argumentuje, že Reagan si zaslouží naši úctu. Jefim Fištejn z Radia Svobodná Evropa hledá příčiny neobyčejné popularity Ronalda Reagana. Politolog Lukáš Petřík vyzdvihuje Reaganův odkaz pro současnou pravici. Publicista Jiří Zahrádka vysvětluje, proč nám Ronald Reagan chybí.

V přílohách v části C uveřejňujeme čtyři výňatky z Reaganových pamětí. Jde o prolog odhalující vztahy se sovětským vůdcem Michailem Gorbačovem, úryvek odkrývající hospodářský program vlády, Reaganovo vysvětlení pozadí Strategické obranné iniciativy a epilog zachycující poslední Reaganův den ve funkci prezidenta.

Jeho příspěvkem k pádu komunismu Reaganovy zásluhy nekončí. Svým příklonem k odpůrcům keynesiánství a rozsáhlých státních intervencí Reagan podpořil monetarismus a tzv. ekonomii strany nabídky. Tím změnil půlstoletí přetrvávající model americké ekonomiky, utvořený v průběhu velké krize 30. let, kdy se zdálo, že místem řešení lidských problémů je stát a ne trh. Přeji inspiraci a pozorné čtení.

Václav Klaus

V Praze, 29. dubna 2011

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­