ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace CEP: Sborník č. 27 "Sto let od narození George Orwella"

80 stran, brožovaná vazba
vyšlo: srpen 2003
cena: 50,- Kč

stáhnout


Jsem rád, že se Centru pro ekonomiku a politiku podařilo uspořádat seminář ke stému výročí narození Orwella. Určitě je o čem hovořit. Alespoň naše generace v komunistické éře, když Orwella objevila, Orwellem žila. Uměla ho nazpaměť, potajmu ho překládala, rozšiřovala v exemplářích 1+6 s tím, že šestý se již číst nedal.

Nikdy nezapomenu na to, jak můj dvanáctiletý syn objevil někdy v roce 1981 Orwellovo "1984" a ve svých dvanácti jej četl v létě na chalupě. Natolik ho fascinoval jeden z hlavních výroků této knihy – "Velký bratr tě sleduje", že nakreslil na čtvrtky 20 exemplářů Velkého bratra a ve všech možných jazycích, které znal, rozvěsil na všechny dveře v chalupě, aby nás ten Velký bratr opravdu sledoval. Jde o takovou náhodnou epizodu, která ale ukazuje na význam, který pro nás knížky Orwella měly.

Díky Orwellovi jsme leccos pochopili o systému, ve kterém jsme žili. Díky Orwellovi jsme získali nejrůznější slova, která se stala téměř každodenností. Nevím, jestli je zde někdo, kdo ještě nikdy neřekl, že všichni jsou si rovni a někteří rovnější. Když čteme nějaké absurdní vyhlášky Evropské unie, tak automaticky každý řekne, že to je orwellovský eurospeak. Vzpomínám na hlavní slůvka - válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla; kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost, kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost atd. Slovo neosoba bylo rovněž naprosto geniální.

Je velmi zajímavé hodnotit, co vlastně antiutopie Orwella jsou. Když jsem v roce 1969 studoval půl roku v Americe, zjistil jsem, že lidé tam netuší, co komunismus vůbec je, ale měli všichni na high school povinnou literaturu "Animal Farm". Vzpomínám, že jsem na mnoha setkáních dostal otázku typu: je ten komunismus opravdu takový, jak je to napsané v "Animal Farm"? Řešil jsem strašně složitou otázku, jak na to odpovědět. Říkal jsem ano, je to geniální zkratka, je tam vystižena celá řada podstatných věcí toho systému, avšak v realitě je to složitější. Například v knížce "Animal Farm" není nikdo, kdo v tom systému žije a zároveň tu knihu čte. Říkal jsem, že znám stovky lidí, kteří mají u nás "Animal Farm" v nějaké podobě na stole a zabývají se tím.

Do sborníku č. 27/2002, který čtenář právě drží v rukou, jsme zařadili příspěvky ze semináře "Sto let od narození George Orwella" z 23. června 2003, na němž vystoupili politolog Zdeněk Zbořil, publicista Benjamin Kuras a tajemník prezidenta Ladislav Jakl. Nechybí v něm ani doplňkové texty (včetně mého) a výňatky z díla George Orwella. Věřím, že sborník přispěje k oživení zájmu o tohoto velikána světové literatury.

Václav Klaus, 2. září 2003

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­