ENEN CZE
===

články

Pavel Žamberský: Důchodová reforma? Nejlépe žádná

Hospodářské noviny, 04.03.2011

publikováno: 10.03.2011, čteno: 2802×

 

Vláda konečně nastínila návrh penzijní reformy. Dlouhá léta je nám různými experty sugerováno, že bez ní česká ekonomika zkolabuje. Kvůli demografickému vývoji je prý současný systém neudržitelný a dnešní třicátníci buď budou mít důchody směšně nízké, nebo se stát, aby měl na penze, bude muset masivně zadlužit. Musíme tedy povinně začít spořit do speciálních fondů, které nám naše peníze zhodnotí. Podle mého názoru je tato "reforma" nejen špatná, ale i nemorální. Ve skutečnosti žádnou nepotřebujeme.

Všichni dnešní třicátníci vědí, že se nemohou na důchod, který dostanou od státu, příliš spoléhat. Mají ale dost času a možností, jak tuto situaci řešit.

Každý má kopat sám za sebe

Většina z nás si prostě bude muset na stáří tvořit úspory. Každý dle svého uvážení a potřeb. Někdo preferuje vyšší spotřebu během produktivního života a tím pádem nižší ve stáří, jiný naopak. Někdo si nedovede představit, že by i v důchodovém věku nepracoval, a bude si tak vytvářet pouze minimální úspory pro případ nemoci. Další možností je mít hodně dětí a spoléhat na jejich vděčnost. Pokud se někdo rozhodne netvořit žádné úspory, ve stáří se odpočinku nedočká. Pokud nebude schopen pracovat, nezbude mu než spoléhat na dobrou vůli bližních, dobrovolnou solidaritu ostatních nebo na almužnu od státu.

Tomu se říká svoboda volby a v opravdu svobodné společnosti by měla být samozřejmostí. Svoboda však s sebou zákonitě nese i zodpovědnost za sebe sama. Pokud se dnes rozhodnu špatně, ponesu si v budoucnu následky sám.

Další důležitá svoboda každého jednotlivce spočívá v rozhodnutí, kam úspory investuje. Finanční trhy nabízejí škálu produktů, a tak žádné speciální státem schválené penzijní fondy nepotřebujeme! Proč nás má vláda nutit do nich investovat, když existují fondy podílové s nejrůznějším zaměřením? Proč nás nenechá svobodně nakládat s našimi úsporami? Reálný výnos z vkladů v penzijních fondech za posledních 10 let byl blízký nule. Pro koho je to výhodné? Pro zřizovatele penzijních fondů a zejména pro tzv. finanční poradce. Proč nás vláda považuje za stádo pitomců neschopných spravovat své úspory? Jak se to lidé mají naučit, když je ministři neustále nutí, aby se spoléhali na tyto "odborníky"?

Proč mají být penzijní fondy zvýhodňovány před ostatními zájemci o správu našich úspor, kteří tvrdě soutěží na konkurenčním trhu? Trh jediný je určitou zárukou toho, že ti neschopní se na něm bez pomoci státu dlouho neudrží. Je nemorální, když vláda zvýhodňuje vybrané hráče na trhu a z lidí dělá nesvéprávné pitomce.

Jak tedy čelit blížící se katastrofě?

Podle mého názoru by vláda udělala nejlépe, kdyby nedělala vůbec nic. Všichni víme, co nás čeká, a je na nás, jak tu situaci vyřešíme. Každý ať si utrácí či spoří své vydělané peníze dle vlastního uvážení, ale ať nespoléhá na stát v případě, že jeho strategie nevyšla. Tak to v životě chodí. Všichni se nemohou mít stejně dobře a někdo má prostě občas smůlu.

Ti zodpovědní a šikovní si budou moci dovolit ve stáří nepracovat. Ti nezodpovědní budou muset pracovat, pokud toho budou schopni. Koláč, který by se v takovém případě rozděloval, však bude zcela jistě několikrát větší než ten, který nám nabízí vláda a její vyvolení odborníci. Jediné, co by vláda mohla a měla udělat, je zamezit korupci a snížit daně, aby lidé mohli co největší podíl jimi vydělaných peněz spravovat sami. To je bohužel přesný opak toho, co se chystá udělat.

Pavel Žamberský, katedra světové ekonomiky VŠE

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Počet komentářů: 3, poslední 18.03.2011 22:36

18.03.2011 22:36 | Neschopnost vlad .... (Jan Kysel)

20.03.2011 18:56 | Kazdy se nemuze stat milionarem... (Jan Kysel)

06.04.2011 14:32 | Odpověď p. Kyselovi (Karel Kužel)

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­