ENEN CZE
===

články

Luboš Smrčka: Pravda o eurodotacích

Euro 39/2010, 27.09.2010

publikováno: 01.10.2010, čteno: 3160×

 

Je zavrženíhodné, přizpůsobí-li někdo účelově své podnikání, aby získal dotace z evropských fondů, a založí-li například novou společnost, jen aby vyhověl podmínkám udělení dotace? Takto se nedávno zeptal svých posluchačů Radiožurnál a po něm i další sdělovací prostředky. Mezi řádky novináři odpovídali, že jde o špatnou, zavrženíhodnou praxi, a spekulovali o nezákonnosti či obcházení pravidel. Vidím to jinak.

REALITA MODERNÍ EVROPY

Systém dotací a různých rozvojových programů je z principu chybný. Každý projekt, který se neuživí bez dotace, je ekonomicky chybný a vytváří různou míru nerovnováhy v systému. Vzpomeňme na americkou hypoteční krizi v roce 2007, která zahájila šílenství globální recese. Jak vznikla? Přece proto, že americká federální vláda dlouhá desetiletí směřovala obrovské prostředky z veřejných rozpočtů do programu "bydlení pro každého". Postupem času vznikla situace, kdy tyto dotační peníze zkreslily ceny natolik, že aktiva formálně představovala dramaticky vyšší než reálnou hodnotu. Ta se ukázala poté, co trh zjistil, že "král je nahý". Výsledek je známý. Biliony dolarů, které americká vláda stáhla od daňových poplatníků, aby je "darovala" jiným daňovým poplatníkům, by při využití standardním ekonomickým způsobem znamenaly rychlejší rozvoj hospodářství a vyšší užitek pro všechny.

S "eurodotacemi" je to podobně, přestože díky mnohem menšímu objemu nedokážou napáchat natolik vysoké škody. Neexistuje však v podstatě žádný racionální důvod, proč by například měly být dotovány "mladé" projekty. Ať již proto, že podnikateli ještě není například 25 let, nebo z toho důvodu, že je nabízí společnost existující méně než dva roky. Oč je takový projekt užitečnější než nápad 80letého seniora nebo firmy s tradicí několika generací? Má mít mladý podnikatel lepší podmínky než starý? Není to náhodou úplný nesmysl? Firma existující dva roky může být kapitálově silná. Má však větší právo na dotaci než desetiletá společnost, která se sotva drží nad vodou? Neexistuje dokonce důvod, proč by měly být dotovány projekty v určitém regionu nebo v konkrétní oblasti podnikání. Taková však je realita moderní Evropy a mnoho s tím nenaděláme.

PROBLEMATICKÝ POSTUP

Dotace jsou prostředkem, který v menší nebo větší míře umožňuje získat příspěvky z veřejných zdrojů na různé účely a za různých podmínek. V České republice existují podnikatelé, kteří například dlouhé roky provozují hotel, ale nyní jej prodali "nové" společnosti, což jim umožnilo dosáhnout na dotace. Novináři nad tím ohrnují nos a mluví o problematickém postupu. Nikoli – sám princip dotací je problematický. A dotace omezené třeba délkou podnikání jsou zcela absurdní. Pokud někdo najde postup, jak v rámci zákona na takovou dotaci dosáhnout, jen dokazuje jejich celkovou chybnost a vlastní kreativitu. Novináři by měli jít po principu problému, namísto aby mravoličně ukazovali prstem na "zločince".

Luboš Smrčka, působí na VŠE

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­