ENEN CZE
===

články

Jiří Hanzlíček: Cena elektřiny a ztráta soudnosti

Právo, 27.08.2010

publikováno: 09.09.2010, čteno: 3167×

 

Konečně, po několika letech se širší veřejnost začíná zajímat o důsledky nesmyslného zákona na podporu obnovitelných zdrojů energie. Je zcela na místě se zeptat, kdo za to může.
Na silný politický nátlak Evropské unie - podpořený Stranou zelených, všemi organizacemi jako Duha, Greenpeace i dalších a s nimi spřízněného ministerstva životního prostředí - bylo nařízeno zahrnout do našeho právního řádu poněkud utopistickou směrnici. Z kompetenčních důvodů ji bylo povinno předložit do vlády a parlamentu ministerstvo průmyslu a obchodu. Opětovně a za politického nátlaku bylo nuceno zapracovat všechny předložené bursíkovské návrhy (zpracovával je pro úřad na smlouvu), včetně nesmyslně vysokých výkupních cen elektřiny především ze solárních elektráren, větrníků a biomasy. Rozhodně nebylo dodrženo pravidlo přiměřené únosnosti, často uváženě používané a uplatňované v zemích Evropské unie.

Při projednávání v parlamentu byli zásadně proti schválení v navržené verzi poslanci ODS. Tak, jak již bývá u nás obvyklé, po několika přerušeních byl vyvíjenou ideologickou propagací zákon poslanci s rozpaky schválen.

Dnes je již zřejmé, že zákon neprospěl zlepšování životního prostředí, naopak byl zcela danajským darem. Významně však prospěl tvrdé podnikatelské činnosti - na úkor našeho státu. Důsledky špatného rozhodnutí výše uvedených politiků, za které bohužel nenesou, jak je u nás zvykem, žádnou odpovědnost, zaplatí ve stále se zvyšujících cenách za elektřinu občané, zkomírající průmysl a podnikatelé. Povinné výkupní ceny po dobu dvaceti let (!) ze slunečních elektráren jsou desetinásobně vyšší, než za kolik se prodává elektřina z uhelných elektráren. U jaderných elektráren je to ještě markantnější.

Podle současných, dosud nepotvrzených propočtů, dojde ke zdražování elektřiny u občanů kolem deseti, u podniků kolem dvaceti procent. Možná o něco více. Za elektřinu budeme platit víc, než v sousedních státech i některých dalších státech Evropské unie. Pro občany to znamená šetřit elektřinou až pod hranici únosné životní úrovně. Pro podnikatele pak snížení konkurenceschopnosti výrobků. Logicky se to projeví v pokračujícím kolapsu průmyslu, snížení exportu a dalším poklesu příjmů do státního rozpočtu spolu s navýšením nezaměstnanosti.

Celé tragikomické situaci nemusí být konec. V krátkém čase bude zvyšovat cenu elektřiny i spalování biomasy.

Dříve rozbíjeli dělníci stroje, aby si udrželi práci. Budou se dnes likvidovat převážně zahraničními podnikateli postavená solární pole, abychom mohli svítit?

RNDr. Jiří Hanzlíček, energetický poradce

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Počet komentářů: 1, poslední 29.11.2010 23:44

29.11.2010 23:44 | Opravdu Zelení? (Robert)

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­