ENEN CZE
===

články

Jan Bureš: Euro už další šanci nedostane

Hospodářské noviny, 04.06.2010

publikováno: 08.06.2010, čteno: 2532×

 

Vyhlídky eura nejsou právě růžové. Došlo na varování skeptiků - společná měna bez společného rozpočtu může být časovanou bombou. Dokážete si ale představit společný evropský rozpočet řízený jednotným evropským ministerstvem financí například z Paříže? Já ne. Cesta k resuscitaci eura nemůže vést skrze budování dalších vzdušných zámků, ale skrze posílení vnitřních pravidel a nastavení jasných mechanismů, jak řešit situaci budoucích bankrotářů.

Zastánci společného evropského rozpočtu argumentují srozumitelnou poučkou z učebnic makroekonomie - dlouhodobě je společná měnová politika nemyslitelná bez jednoho federálního rozpočtu. Společná měna totiž může delší dobu skrývat fiskální černé pasažéry (Řecko), kteří se vezou na disciplíně a dobré pověsti svých sousedů (Německo). Společný rozpočet toto riziko eliminuje. Za druhé, společný rozpočet je logickým makroekonomickým doplňkem společné měny. Společná měnová politika není nikdy ideální pro všechny regiony a federální rozpočet může tyto nedokonalosti napravit. Například po vzoru amerického federálního rozpočtu automatickým přesměrováním peněz do regionů, pro něž je měnová politika příliš přísná (Kalifornie, Řecko), a odčerpáním z těch, kde je naopak příliš uvolněná (Pensylvánie, Německo). Teoretický koncept má nicméně jedno velké ALE. Evropský federální rozpočet je politicky těžko stravitelným soustem. Většinu národních rozpočtů tvoří totiž sociální výdaje. A jak sjednotit různé daňové modely a jak nastavit výplaty sociálních dávek, když Estonci mají oproti Francouzům čtvrtinové platy a o třetinu nižší ceny? Tento rébus nemá řešení.

Naštěstí pro euro však není společný rozpočet jediným lékem na současné trampoty. Alternativní léčebná kůra má tři body. Na prvním místě spočívá v posílení pravidel preventivně trestajících rozpočtové hříšníky. Sankce za jejich nedodržování nebo za podvody se nesmějí zaseknout na politické přehazované mezi Komisí a Radou. Trest musí začít platit automaticky nezávisle na vůli konkrétních politiků. Představte si, že by do Řecka v roce 2000 (odkdy rozpočtová kritéria systematicky porušuje) ze dne na den přestaly téci peníze z evropských fondů, ztratilo by práva hlasovat v Radě a začalo by automaticky ukládat 0,5 % HDP ročně na speciální účet ECB jako pojištění proti bankrotu. V tu chvíli by preventivní tlak na Řecko mohl být dostatečně silný, aby odradil rozhazovačné politiky od dalšího zadlužování.

Dalším problémem je měkká podoba pravidel pro "dobré časy". Když ekonomika pádí vpřed o pět ročně, je kritérium tříprocentního deficitu směšné. V takovou chvíli si země musejí vytvářet rezervy na horší časy.

Na posledním místě si musí Evropa také vyříkat, jak v budoucnu řešit problémy dalších bankrotářů. Je třeba mít v ruce jasný, obecně použitelný mechanismus pomoci zemím na hraně bankrotu tak, aby se nešil horkou jehlou na koleni jako v případě Řecka. Právě řecký problém se totiž může vrátit jako bumerang v roce 2013, kdy má být nejslabší článek eurozóny odstaven od kapaček MMF. Tou dobou bude mít na krku dluh 150 % HDP a běžné hospodaření rozpočtu bude muset udržet v přebytku okolo 8 % HDP ročně jenom proto, aby vydělal na vysoké úroky. Jinak řečeno: Řecko bude znovu žhavým kandidátem na bankrot. To jsou skutečné problémy, na nichž se bude lámat budoucnost eura. Evropa si záchrannými megabalíky zatím vydobyla oddechový čas. Neměla by jej ale promarnit magalomanským meditováním nad silným evropským rozpočtem. To je plýtvání časem a energií na nesprávném místě. Druhou oddechovku už evropští politici totiž nedostanou. Nebudou na ni mít i při maximální podpoře MMF peníze. Celá eurozóna se pak za tři roky může poskládat jako domeček z karet.

Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny ČSOB

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Počet komentářů: 5, poslední 11.06.2010 12:36

11.06.2010 12:36 | Reseni je scela jednoduche (Jan Kysel)

11.06.2010 15:50 | Skeptičtější pohled zase říká, (Tono)

14.06.2010 00:14 | Ekonomika se da lecit oproti nekterym... (Jan Kysel)

15.06.2010 10:29 | avšak problém je v tom, (M. Bezouška)

17.06.2010 16:13 | Lecba aneb procitnuti ze spanku... (Jan Kysel)

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­