ENEN CZE
===

články

Jiří Hanzlíček: Naruší sopečný prach globální oteplování?

Právo, 19.04.2010

publikováno: 22.04.2010, čteno: 2201×

 

Oficiální stanovisko Komise OSN pro klimatické změny, vědci mnohokrát kritizované, je založeno na tvrzení, že globální oteplování je způsobeno negativními vlivy způsobenými lidskou činností. Ponechme stranou, že pro tvrzení chybí přesvědčivé a ověřené důkazy. Za peníze lze udělat i prodat vše a proto se hned propaganda nezmění.

Výbuch islandské sopky může však mnohé poopravit. Sopečný prach a popel tvořený malými částicemi o velikosti kolem dvou milimetrů, zasahuje v současné době především vyšší vrstvy atmosféry, zhruba ve výšce 6 až 10 km a postupuje kolem Evropy i části zeměkoule. Některá odborná tvrzení zahraničního tisku předpokládají, že činnost sopky za nepříznivého vývoje erupce může trvat delší období, možná s pesimizmem i několik let. Obal vulkanického popela obklopujícího část Země vedle určitých zdravotních obtíží může snížit i stávající množství slunečního záření. Důsledkem by byl vznik dočasně trvajícího chladného počasí, se značným dopadem na podnebí, biosféru, zemědělství s možným důsledkem celosvětového propadu ekonomiky. Připomínám, že uvedený odhad globálního ochlazování rovněž není zatím ničím podložen.

Vulkanické erupce jsou jedním z mnoha příkladů dokazujících obrovskou moc přírodních sil, neovlivnitelných člověkem.. Nelze jim zabránit, je možné je pouze sledovat a předpovídat. Rozhodně k nim nedochází jako důsledek negativních činností člověka. Nevěrohodně by proto působil narychlo svolaný summit obdobný nedávné mezinárodní kodaňské konferenci, nutící všechny vyspělé i rozvojové státy ke společnému boji proti sopečnému řádění.

RNDr. Jiří Hanzlíček, energetický poradce

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Počet komentářů: 1, poslední 04.05.2010 14:27

04.05.2010 14:27 | Částice 2 mm (Ing Petr Püschel)

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­