ENEN CZE
===

články

Miroslav Kutílek: Klimatické strašení na hliněných nohou

Lidové noviny, 26.11.2009

publikováno: 07.12.2009, čteno: 2981×

 

Pod pokličku tzv. klimatického alarmismu umožnil nedávno veřejnosti nahlédnout hackerský útok na britské klimatologické středisko.

Neustále slyšíme, že vědci dokázali, že žijeme v době, kdy jsou teploty nejvyšší za dvě poslední tisíciletí, a když bude oteplování pokračovat tímto tempem, roztají všechny ledovce, zvedne se moře, přijdou hladomory. Nikdo v OSN ani v EU nebere na vědomí, že to není názor všech vědců a že za katastrofickými daty může být i snaha o matení lidí. Takže hackeři si řekli, už toho nalhávání máme dost, a vyplenili paměť počítačů ve Středisku výzkumu klimatu (Climatic Research Unit, CRI) na Východoanglické univerzitě. Kopie uveřejnili na internetu.

Dost možná že to nebylo několik hackerů, ale jen jeden. Dokonce se mohlo stát, že ty kopie by mohl vybrat a zveřejnit anonymně někdo z pracovníků střediska, protože by se mu zajídaly místní metody a postupy ve výzkumu globálního oteplování. Zůstal by anonymní, protože by měl strach, že bude vedením potrestán, propuštěn. To by byla ta nejhorší eventualita, neboť je psáno v regulích Mezinárodní rady vědeckých unií (International Council of Scientific Unions, ICSU): "Princip univerzálnosti vědy je základem vědeckého pokroku. Tento princip obsahuje svobodu pohybu, sdružování, vyjadřování a komunikace vědců a také přístup k datům, informacím a výzkumným materiálům." Tyto zásady by tedy středisko porušilo. Zůstává otázka, jestli tyto principy středisko už stejně neporušovalo tím, že neumožňovalo svobodný přístup ke všem svým výzkumným údajům. V tom případě hackeři (nebo hacker) vlastně napravovali chybu, za kterou by středisko mělo být kritizováno nejvyšším orgánem, tedy ICSU.

Nehodící se vynechte V dokumentech obsažených v "ukradených" materiálech se často objevují pasáže, ve kterých ředitel střediska profesor Philip D. Jones souhlasí s názorem, že Středověká teplá perioda (STP, přibližně v rozmezí let 850 až 1200) se projevuje pouze na severní polokouli a dále, že je především jevem méně výrazným než současné oteplování. Aby tu první část potvrdil, píše v dokumentu jones-foiathoughts: "Měli byste také vynechat některé další země (Austrálie, NZ, Kanada, Antarktida)." To se pak snadno dokazuje, že STP je především vázaná na sever. Na nesprávnost tohoto tvrzení jednoznačně poukazují publikace o existenci STP také na jižní polokouli. Já se svými omezenými možnostmi jsem napočítal osm publikací v recenzovaných vědeckých žurnálech. Kompletní materiály již po více než 10 let shromažďují Idso otec a jeho dva synové v internetovém žurnálu CO2 Science a potvrzují, že STP existovala jako globální jev, tedy na celé naší planetě - Zemi.

Ke druhému tvrzení o současné teplotě, která je prý nejvyšší za posledních tisíc let, a to také podle publikace P. D. Jonese a Michaela Manna z roku 2004, jsou podezřelé záznamy. Ve stejném "ukradeném" dokumentu, jako byl předešlý citát, píše prof. Jones: "Také (doporučuji) vypustit některé ze zdrojů, které přidal Anders (kódy 31-38 v J&M 2003) Nahraďte všechny stanice, kde WMO ID souhlasí s těmi v GHCN." Symboly J&M, GHCN jsou bezpochyby označeny publikace Jonese a Manna, dále Goosse ad. Nezbývá než podezírat autora, že vynechává v souborech středověkých teplot ty, které se nehodí ke tvrzení, že teploty v STP byly nižší než naše současné. Opět se vracím k podrobnému soupisu publikací o STP v CO2 Science. Z dosud vytištěných 46 vědeckých článků je v 89 procentech uvedeno, že během STP byly teploty vyšší než naše nynější. Konečně proč by Vikingové nazvali tehdejší Grónsko Zelenou zemí (Greenland)? Z toho vyplývá, že středisko profesora Jonese dělalo a dělá vše, aby Mannova hokejka byla uznávána. Jen na okraj: čeho bylo moc, toho bylo příliš, a myslím tím kritiky hokejky. IPCC proto ve zprávě z roku 2007 už vynechali původní Mannovu hokejku, tedy grafický záznam teplot v závislosti na čase, kdy v minulosti od 15. století jsou přibližně konstantní teploty (hodně nižší než dnes), čára grafu je skoro vodorovná a od počátku 20. století letí vzhůru jako čepel hokejky. Ve zprávě dřívější z roku 2001 byla Mannova hokejka jedním z největších šlágrů. V IPCC 2007 se však nezřekli teze, že současné teploty jsou nejvyšší, a proto otiskli obdobné grafy, které se lišily jen tím, že teploty byly modelované za delší dobu, než byla původní Mannova hokejka, a to za celých tisíc let. STP je samozřejmě ve výsledcích modelů chladnější než naše současné klima a vybraná data o tehdejších teplotách mají potvrdit správnost modelů. Jinými slovy: když prověřuju výpočty modelů na mnou vhodně vybraných datech, prokážu, cokoliv si přeju.

Bylo by možné pokračovat jiným dokumentem z roku 2006, ve kterém Jones odmítá diskutovat s německou skupinou Dr. Hanse von Storcha a spolupracovníků, kteří zkritizovali Mannovu hokejku. V připravované publikaci se podle jeho návrhu mají vynechat pasáže o německém výzkumu, a to proto, aby v očích vědecké veřejnosti zůstal nezaujatým klimatologem. Jeho nezaujatost jsem vysvětlil v předchozích odstavcích.

Skeptici špatnými demokraty? "Ukradené" materiály z počítačů skupiny CRI prof. Jonese potvrzují slova kritiků zaměřená proti zprávám IPCC, proti článkům Jonese, Manna a mnoha dalších propagátorů hypotézy o vlivu CO2. Kritici psali a stále píší, že něco není v pořádku s údaji o teplotách a s jejich statistickým zpracováním. Potom hypotéza o vlivu emisí CO2 na globální oteplování stojí na hliněných nohou. Jak tedy mohou platit katastrofické předpovědi na ní založené? Mohou delegáti na prosincové kodaňské konferenci COP 15 souhlasit s výrokem paní Connie Hedegaardové, dánské ministryně zahraničí a prezidentky COP 15? Ta prohlásila ještě před útokem hackerů nebo hackera: "Jestliže celý svět přijde do Kodaně a odejde bez nutné politické dohody, potom to je podle mě selhání nejen o klimatu. Pak to znamená, že celý globální demokratický systém není schopný dosáhnout dohody o jedné z nejdůležitějších výzev tohoto století..."

Neznamená to zároveň, že skeptici a odpůrci CO2 hypotézy nejsou kvůli svému zatvrzelému postoji správnými demokraty? A co hackeři, kteří se sice dopustili "krádeže", ale ničeho víc, zato se záměrem prospět vědecké pravdě? Oficiální delegáti na COP 15 je kvůli "krádeži" také vyobcují z demokratické společnosti? Nebo budou jen předstírat, že nic neslyšeli, neviděli? A nechají nás blahosklonně žít, aniž by nás, všechny skeptiky globálního oteplování, brali na vědomí?

Miroslav Kutílek, pedolog

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Počet komentářů: 2, poslední 12.02.2010 18:20

12.02.2010 18:20 | Komentář věnovaný dvěma... (Charlie)

18.02.2010 10:42 | Greenland (Karel Kott)

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­