ENEN CZE
===

články

Lukáš Kovanda: Kdo prodlužuje krizi? Bílý dům

Týden 1/2009, 05.01.2009

publikováno: 05.02.2009, čteno: 3300×

 

Kdo zapříčinil finanční krizi? Kdo ji prodloužil? Kdo ji dramaticky zhoršil? V prvé řadě americká vláda. Tak soudí - a empirickými daty prokazuje - John Brian Taylor, profesor ekonomie Stanfordské univerzity. Co je pikantnější, Taylor je též náměstkem ministra financí USA z let 2001 až 2005 - tak trochu tedy "střílí do svých řad".

Jeho listopadová studie bilancuje necelá dvě léta s krizí - a terč je jasný. V otázce, zda za ni může trh, či státní zásahy, totiž Taylor jednoznačně cílí na byrokraty. Klíčovým spouštěčem byla, říká, nerozumná peněžní politika americké centrální banky, která se v letech 2002 až 2005 z dosud nepříliš jasných příčin odchýlila od dvacetileté, vcelku úspěšné praxe ve stanovování úrokových sazeb, od takzvaného Taylorova (ten samý Taylor) pravidla (viz graf).

Příliš nízké sazby - jichž následovaly ostatní centrální banky - nafoukly nemovitostní bublinu do nebývalých rozměrů. V zemích, kde se peněžní politika odchýlila nejvíce od Taylorova pravidla - vedle USA třeba ve Španělsku - nastaly i největší realitní boomy.

Co krizi protáhlo? Americká vláda, tvrdí Taylor, pojala vzniklé obtíže jako krizi likvidity, ne jako krizi důvěry. "Situace byla tentokrát jiná než za velké deprese 30. let, kdy byl řešením samotný tisk peněz a poskytnutí likvidity." Stěžejním problémem zůstává fakt, že si banky vzájemně nedůvěřují - neví, v jaké míře jsou nakaženy špatnými aktivy. Injekce likvidity tak jen ústí ve stav, kdy banky zadržují peníze získané od vlády a neposkytují je dále.

Žádný div, je-li špatná diagnóza, selhává i léčba. Proto rapidní snížení sazeb v reakci na krizi nezabralo. Naopak. Nízké úroky (snížené zase více, než by odpovídalo Taylorovu pravidlu) loni v létě značně oslabily dolar a vyhnaly cenu ropy nad 140 dolarů za barel.

A argument, že krizi vyostřilo, že vláda nechala pak v září padnout investiční banku Lehman Brothers? To zas takový průšvih nebyl, dokládá Taylor. Krizi rapidně zhoršila až událost o pár dní mladší. 23. září zveřejnili ministr financí Henry Merritt Paulson a šéf Fedu Ben Shalom Bernanke sedmisetmiliardový záchranný balíček. Jenže trhům chabě vysvětlili, proč jej uvádějí a jak přesně bude fungovat. To investory vylekalo více než pád Lehmanů. Krize se dramaticky zhoršila.

Za řečené fatální chyby svět draze zaplatí v právě začínajícím roce.

 

Lukáš Kovanda

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Počet komentářů: 1, poslední 05.02.2009 22:04

05.02.2009 22:04 | S příčinou nemoci bych souhlasil, s... (Totedyne)

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­