ENEN CZE
===

články

Tomáš Munzi: Žít se má naostro

www.cepin.cz, 02.02.2009

publikováno: 02.02.2009, čteno: 2762×

 

Český premiér společně s expertním týmem NERV představili první komplexnější podobu protikrizových opatření. Hlavnímy esy se má stát podpora exportu, zrychlení odpisů, investice do vzdělání a relativní rozpočtová umírněnost. Paradoxní je, že se mělo projednávat celkem 250 dílčích opatření. To bohužel nevypovídá o tom, že se všichni členové NERVu upřímně snažili upozadit partikulární zájmy ve prospěch plošných opatření. Ve vší úctě ke všem, právě v krizových momentech se nejvíce pozná, kdo je přesvědčen o nějakých skutečných ideálech společenské spravedlnosti a harmonie. Proč je to tak důležité zdůrazňovat?

V předminulém století psal guru všech nesocialistických ekonomů Frédéric Bastiat nesmrtelné pamflety o tom, že všechny lidské fenomény mají jak svou "viditelnou", tak ale zejména svojí "neviditelnou" podobu. A tedy že hlavním posláním ekonomů, jako společenských vědců, je bránit dlouhodobé a systémové principy před krátkodobým populismem zájmových skupin. Během expanze všech nejdrastičtějších -ismů v minulém století si bohužel příliš mnoho lídí zvyklo žít tak trochu na úkor někoho jiného. Proto tu máme nezpochybnitelnou demokratickou "diktaturu většiny" prznící zákony lobbystickým "legislativním gangsterismem" boje všech proti všem o to, kdo ze "společného" nejvíce ukrojí.

Současná krize vznikla hlavně proto, že se hospodářské politiky vlád a centrálních bank snažily krátkodobě manipulovat s obecnými ekonomickými zákonitostmi právě ve prospěch velkého množství zájmových skupin. V Americe tak díky tomu vznikla fatální nerovnováha mezi úsporami a spotřebou a došlo tak ke kritické distorzi kvalitativní a časové struktury finančního a následně reálného kapitálu. To bylo navíc přiživeno ochotou celého světa financovat ekonomickou velmoc. Prasklá bublina se logicky šíří do celého světa a dopadá rozdílně na odlišné země dle toho, jak moc oni samy manipulovaly a svezly se na ekonomické bublině. Česko také neodpovědně manipulovalo s uměle nafouknutou průmyslovou strukturou, a ne, že ne. Jakkoliv naštěstí ne tak, aby finanční systém dospěl na hranici totální nesolventnosti.

V těžkých momentech potřebuje ekonomika především to, aby se mohly hýbat ceny a mzdy. Jedině tak se co nejdříve uzdraví a přizpůsobí svoje relativní ceny splasklé struktuře produkce. To byla největší tragédie Hooverova protekcionismu a roosveltovské korporativistické kartelizace hospodářství během Velké deprese, které ještě více a hlouběji zmanipulovaly zmanipulované a znemožnily podnikatelům racionálně se přizpůsobit novou ekonomickou kalkulací. Pro naší otevřenou ekonomiku to může být o to o kritičtější, jelikož jsme závislí na námi neovlivnitelných zahraničních tržních informacích.

Úkolem číslo jedna pro českou vládu proto musí být, abychom využili evropského předsednictví a tvrdě mezinárodně vystupovali proti jakémukoliv protekcionismu. Případné obchodní války a bojkoty "cizáckého" zboží ve stylu třicátých let by znamenaly skutečnou zkázu. Historie navíc dobře ví, že mezi ekonomickým a ideologickým nacionalismem není moc obsahových rozdílů.

Je proto nutné hlavně dělat to, co by se mělo dělat, bez ohledu na krizi – odolat vlivu zájmových skupin, uvolnit pracovněprávní vztahy, nechat lidem více peněz a držet rozpočtovou disciplínu. Dlouhodobě totiž platí jedno drsné pravidlo. Když si lidé nabijí hubu, tak sami poznají, že jim nikdy nikdo nesebere jenom to, co mají sami v hlavě. Jenom tak budou sami od sebe investovat do vzdělání, nevezmou si hypotéku na kterou nestačí a nové auto si koupí až když ho budou skutečně potřebovat. Dlouhodobě rozhoduje kvalita rozhodování, nikoliv krátkodobý kvantitativní populismus. Žít se má naostro. V minulosti se totiž lidem často nechtělo žít tak jak má. Podlehli krátkodobým svodům a "ztracené" generace poznaly, co to znamená si naostro vyměňovat kulky místo zboží.

Tomáš Munzi

Ekonom, vyučuje na Národohospodářské fakultě VŠE

Ekonom, externí pedagog na VŠE

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­