ENEN CZE
===

články

Petr Mach: Vládní reklamní kampaně musí skončit

Laissez Faire, září 2008, 02.10.2008

publikováno: 02.10.2008, čteno: 2648×

 

Letos se roztrhl pytel s vládními "informačními kampaněmi". Vláda masivně využívá peníze daňových poplatníků, aby je – formou placené reklamy – informovala o své politice.

Vláda platí penězi – které nám všem nejprve sebrala – billboardy, inzeráty a televizní reklamu, aby nás informovala o tom, co prosadila v uplynulém období, o tom, že Česká republika bude půl roku předsedat Evropské radě, nebo o tom, že je dobré jíst ryby.

Na kampaně tohoto typu vláda jen za poslední rok utratila na půl miliardy korun (viz tabulka). Spíš bychom vládě doporučili o půl miliardy snížit daně nebo letošní rozpočtový deficit.

Nefér reklama

Někdy jde o reklamu pouze zbytečnou. Častěji jde ale o reklamu, kterou vláda narušuje volnou hospodářskou soutěž nebo volnou politickou soutěž.

Zbytečná je reklama sdělující, že Česká republika bude půl roku předsedat v EU Evropské radě. Není nutné, aby to dopředu věděli i lidé, kteří se normálně o politiku nezajímají. Heslo "Evropě to osladíme" je možná vtipné, ale jsou to vyhozené peníze.

Ministerstvo zemědělství platí penězi nás všech kampaň zaměřenou na to, abychom jedli více domácích ryb a více biopotravin. Jak k tomu ale přijdou dovozci ryb a výrobci "ne-bio" potravin? Producenti biopotravin a domácích ryb si mají platit reklamu ze svého jako všichni ostatní. Vláda by neměla narušovat hospodářskou soutěž.

Nehorázná je samochvála vlády, když informuje formou placených inzerátů veřejnost o svých úspěších. Jsou-li to zřejmé úspěchy, pak o nich jistě lidé vědí. Co když ale někteří daňoví poplatníci – voliči a politici, kteří je reprezentují, vidí úspěchy vlády v jiném světle?

Politici se o interpretaci kroků vlády mají střetávat v médiích, psát články a poskytovat rozhovory. Vláda by však neměla zneužívat peníze všech lidí, aby propagovala svůj názor formou inzerce. Chtějí-li vládní politici své úspěchy zdůraznit, mají si platit předvolební inzeráty ze stranických peněz.

Vláda může tvrdit, že prezentuje fakta – a že tedy nenarušuje politickou soutěž. Ale i prezentace faktů za veřejné peníze je narušením politické soutěže. Vláda např. v inzerátu tvrdí: "Reálná hodnota průměrného důchodu vzrostla o 1,8%". Jenže stejné skutečnosti se dají prezentovat různě. Co kdyby opozice raději veřejnosti sdělila fakt "Relace průměrného důchodu k průměrné mzdě opět poklesla"? Pokud jde o sociální politiku, je časopis Laissez Faire rozhodně na straně vlády než socialistické opozice, ale z principu nemůžeme souhlasit s takovýmto zneužíváním veřejných peněz. Vládní výklad nemá větší nárok na peníze daňových poplatníků než opoziční výklad.

Tato vláda není první, kdo zneužívá peníze daňových poplatníků ke komerční a politické reklamě. Socialistické Palasovo ministerstvo zemědělství dalo na propagaci značky Klasa na léta 2005 a 2006 dvě stě milionů. Fatální byla v roce 2003 za premiéra Špidly vládní kampaň jednostranně propagující vstup do EU za 200 milionů korun.

Současná vláda ale rozjela kampaně v nebývalém měřítku. Až bude někdy ODS v opozici, nebude mít morální právo kritizovat levicovou vládu, až bude dělat totéž. Politici v současné vládě jsou možná vedeni dobrými úmysly a myslí si, že účel světí prostředky. Dláždí tím ale cestu do pekel. Prosíme proto vládu – skončete to.

Petr Mach, Ph.D., Centrum pro ekonomiku a politiku

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­