ENEN CZE
===

články

Marek Loužek: Stávkovat kvůli ropě je nesmysl

MF Dnes 13.6.2008, 16.06.2008

publikováno: 16.06.2008, čteno: 2629×

 

Stávkovat kvůli ropě je nesmysl

Protesty proti ceně ropy, které v poslední době rozpoutali španělští rybáři a zhýčkalí francouzští řidiči, jsou neoprávněné. Stejně jako vláda nemůže za to, že prší nebo svítí slunce, nemůže ani za vysokou cenu ropy. Volání po dotacích věc neřeší. Nepřijatelné je, když se kvůli drahému benzínu blokuje zásobování potravinami.

Není-li někdo spokojen s vysokou cenou ropy, může přestat jezdit autem. To je legitimní a účinná reakce na současnou situaci. Stávkovat a blokovat přístupové cesty k čerpadlům je nesmyslné a komplikuje to život všem. Mimo jiné to znemožňuje přístup k benzinkám těm, kdo na vysokou cenu nafty a benzinu stále ještě mají.

Na nízkou cenu benzínu není žádné morální právo. Stejně jako kolísají ceny potravin, mohou kolísat i ceny pohonných hmot. Trh je úžasný prostor, který zprostředkovává nabídku a poptávku. Pokud z nějakého důvodu cena stoupá, je to signál pro výrobce, aby zboží vyrobili více, a pro spotřebitele, aby nakupovali méně. Rovnováha na trhu se nakonec vytvoří.

Požadavek stávkujících, aby vláda věc začala řešit, je nedomyšlený. Vláda nemá důvod, aby do svobodného tržního procesu zasahovala. Přechodné snižování spotřební daně či DPH zafunguje v okamžik, kdy trh bude už někde úplně jinde. A dotace jsou kontraproduktivní, protože poptávané množství pohonných hmot stoupne, místo aby kleslo.

Obava, že cena ropy bude stoupat do nekonečna, je neopodstatněná. Bude-li cena ropy dál stoupat, přestane to spotřebitele bavit a omezí svou poptávku. Na druhé straně vysoká cena je příležitostí pro výrobce, aby na trh dodali nové množství vzácné suroviny. Mohou ji těžit i z dolů či nalezišť, které byly dosud nerentabilní.

Krátkodobě může cena ropy ještě růst, dlouhodobě spíše klesne. Až jihovýchodní Asie zruší dotace k palivům, poptávka po ropě klesne. Palivové dotace vytvářejí tlak na státní rozpočet, ale odrazují rovněž od rozumného hospodaření s palivem. Zavádět v EU dotace k palivům ve chvíli, kdy je Malajsie, Indie a Tchaj-wan odbourávají, není moudré.

Pokud chce předseda Evropské komise José Barroso na summitu EU 19. a 20. června zabodovat, může navrhnout zrušení povinného přimíchávání biosložek do benzínu. Zlevní tím jak benzín tak potraviny. Snížení DPH u paliv je nesystémové a sociální opatření by byla drahá. Problémem není cena ropy, nýbrž hazardní a neodpovědné reakce na ně.

Rekordní ceny ropy začínají tlumit poptávku. I zde existuje chvíle, kdy spotřebitelé přeorientují své chování a výrobci vymyslí jiné způsoby přepravy. Lidé jsou vynalézaví a proti vysokým cenám si obranu najdou. Mohou využívat hromadnou dopravu, chodit pěšky, dopravci se mohou přeorientovat na plyn nebo jiné zdroje energie.

Stávky a demonstrace kvůli ropě jsou iracionální. Škody pro ekonomiku plynou nikoli z vysokých cen jakéhokoli zboží (z těch se dokáže ekonomika vzpamatovat vcelku pohodlně), nýbrž z nátlakových akcí, které blokují dopravu a zásobování. Jsou-li ohroženy zásoby potravin ve španělských a portugalských obchodech, je to varující.

Politicky debatovat o tom, jak vysoké mají být daně, nebo jak moc máme benzín zdražovat ekologickými regulacemi, je legitimní. Ale protestovat proti rostoucím světovým cenám ropy je nesmysl. Ropa není posvátná kráva, nýbrž vzácný zdroj, za který musíme platit jeho aktuální cenu.

Těm, kdo naříkají nad vysokou cenou ropy, by neměly uniknout dlouhodobé trendy. Cena surové ropy za posledních sto let relativně klesá, představuje stále menší část našich příjmů. Krátkodobý výkyv v opačném směru sice přitahuje pozornost pesimistů, dlouhodobý pozitivní trend však změnit nemůže.

MAREK LOUŽEK

MF Dnes 13.6.2008

PhDr. Ing. Marek Loužek, PhD.

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Počet komentářů: 5, poslední 28.06.2008 09:04

28.06.2008 09:04 | reakce (Jan)

11.07.2008 16:31 | s pokusem o humornější závěr (Totedyne)

27.07.2008 14:12 | statne regulacie proti spekulaciam? vs... (kamil)

30.07.2008 18:58 | kamilovi (Totedyne)

31.07.2008 10:01 | k těm spekulacím (Totedyne)

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­