ENEN CZE
===

články

Ivo Strejček: Evropská unie vzkazuje: Češi, zlobíte!

MF Dnes, 07.03.2008

publikováno: 11.03.2008, čteno: 3103×

 

Evropské instituce to myslí vážně: suverénní vládu České republiky chtějí vytahat za uši proto, že se "odvážila" vyjednat zrušení vstupních víz do USA, aniž se na to ctihodných evropských úředníků ptala. Češi budou vyplísněni, protože náš premiér a vláda postupovali samostatně a v zájmu země.

Bezvízový styk s USA je pro nás důležitý. Zakončuje náš rozchod s neblahou minulostí a zcela nám otvírá dveře tam, kam jsme po desetiletí chtěli patřit.

Nikdo nemá právo zbavovat nás úcty k vlastní historické zkušenosti. Tím méně ti, kteří si poválečnou éru prožili v blahobytu právě pod americkým ekonomickým a bezpečnostním deštníkem.

Postup české vlády není v žádném rozporu s komunitárním právem a ani eurokomisař Frattini, který má na starosti zahraniční politiku, žádný problém předem nesignalizoval.

A tak ještě nevešla v platnost tzv. Lisabonská smlouva, která (mimo jiné) zřizuje funkci evropského ministra zahraničních věcí a výkon zahraniční politiky despoticky připoutává k Bruselu, a už je ČR za samostatný postup peskována.

Po léta skrývaný západoevropský antiamerikanismus a strach z posílení amerického politického vlivu ve střední a východní Evropě na úkor bruselské centrály jsou zjevné.

Ono by se to časem mohlo Bruselu zcela vymknout z ruky a Slováci, Maďaři či Poláci by si také mohli s Američany "dojednávat, co sami uznají za vhodné".

A kdybych chtěl být kousavý, navrhl bych, abychom myšlenku tzv. celoevropského přístupu k vyjednání bezvízového styku s USA interpretovali důsledně logicky.

Pak bychom požadovali po všech členských státech EU, které mají letité bezvízové kontakty s USA, aby je ve jménu "celoevropské solidarity" zrušily a pak společně v jednom evropském šiku vybídly eurokomisaře Frattiniho, aby to všem vyjednal hromadně znovu. To by mohl být oprávněný požadavek. Pokud by se však některým představitelům členských zemí EU zdál hloupý a nemístný, pak ať se stejnou logikou nechají česká rozhodnutí v českých rukou.

Unie se tak v Česku představila s dalším pozoruhodným příspěvkem, který by bylo vhodné v ratifikačním procesu nepřehlédnout.

Ivo Strejček

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Počet komentářů: 5, poslední 11.03.2008 18:42

11.03.2008 18:42 | nikdo nema pravo..... (Abs)

12.03.2008 22:54 | loutka euroministra zahraničí (Pierre)

13.03.2008 09:41 | Ano tato vláda zlobí (Totedyne)

24.04.2008 10:19 | Levicový eurohujer, (František Kocourek)

01.05.2008 15:33 | a co takhle nějaké argumenty pane... (Totedyne)

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­