ENEN CZE
===

články

Benjamin Kuras: Klaus a papež proti mýtu oteplování

MF Dnes, 17.01.2008

publikováno: 23.01.2008, čteno: 4281×

 

Je možné, že by se všichni světoví státníci mýlili, jen Václav Klaus měl pravdu? Je to možné, ale nepravděpodobné. Je možné, že by se všichni světoví státníci mýlili a pravdu měli jen Klaus a papež? O trochu pravděpodobnější, ale přece: papežové už v dějinách navyprávěli hodně nesmyslů. Jenže tentokrát je papežova podpora donedávna osamělého Klause pozoruhodná dvěma zázraky. To, že papež neargumentuje dogmatem proti vědě, nýbrž vědou proti dogmatu, je zázrak teologický. A to, že se papež v něčem shoduje s husitou Václavem Klausem, je zázrak ekumenický.

S klimatem člověk nepohne Oba zázraky se týkají globálního oteplování, k němuž Benedikt XVI. v novoročním projevu poznamenal, že "proroci katastrofy klimatických změn straší svět na základě neověřeného ideologického dogmatu, spíš než skutečného vědeckého poznání". Že rozhodování o ochraně prostředí by se mělo provádět "odpovědně, v dialogu s odborníky a moudrými, bez ideologického tlaku na ukvapená rozhodnutí, a především s cílem dospět k dohodě o modelu udržitelného rozvoje schopného zabezpečit blaho všech při respektování rovnováhy prostředí".

Papež nepopírá, že obavy politiků typu Ala Gorea mohou být oprávněné. Žádá jen podrobnější, otevřenější a neomezovanou debatu o příčinách globálních změn a o způsobech, jak jim čelit. A doporučuje, aby se naslouchalo i těm vědcům, kteří klimatické změny vysvětlují i jinak než neodpovědnou industrializací. Mezi těmito vědci jsou vedoucí kateder a ústavů klimatologie, geologie, energetiky, chemie, marinologie, fyzikální chemie, biologie, ekologie, ekonomie, genetiky, geofyziky, atmosférické fyziky a dalších specializací z několika desítek zemí. Stovka z nich v prosinci poslala generálnímu tajemníkovi OSN dopis nazvaný "Klimatická konference OSN vede svět zcela chybným směrem".

Argumentují v kostce takto: Oteplování je zcela v mezích přírodních změn posledních deseti tisíc let. Odhady změn vycházejí z dvacet let starých údajů z konce minulého století, které dnes už neplatí. Dnešní počítačová technologie nedokáže předpovídat klima. Současné zaměření na "boj proti klimatickým změnám" odvádí vlády od možností připravovat se na nevyhnutelné přírodní změny a hledat metody, jak se jim přizpůsobit. Snahy zabránit změnám jsou marné a zdroje, které se na ně pomýleně vydávají, by měly raději řešit skutečné a naléhavé problémy lidstva.

Podepsaní vědci upozorňují, že politici zakládají svou klimatickou politiku na shrnutích vypracovaných poměrně malým týmem, kterému navíc konečné znění upravují vládní činitelé. Desítky tisíc jiných kvalifikovaných vědců se na přípravě těchto shrnutí nepodílejí, takže ta nejsou konsenzem odborníků.

Kde hledat donkichoty Abychom si rozuměli: nikdo netvrdí, že se klimatické změny nechystají. Jde jen o to, že skutečná debata o příčinách byla unesena jedním ideologickým směrem dřív, než se stačila rozvinout tak, aby byla světu užitečná. Kdosi kdysi kdesi řekl, že aby se Češi dokázali probudit ke skutečné svobodě a demokracii, potřebují 25 000 paličáckých donkichotů. Zaplať pánbůh aspoň za jednoho.

 

Benjamin Kuras, spisovatel

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Počet komentářů: 5, poslední 24.01.2008 19:13

24.01.2008 19:13 | Světový formát (Totedyne)

31.01.2008 17:33 | dogma (Tomas P.)

31.01.2008 22:14 | Skoro všichni (Pierre)

01.02.2008 10:14 | CEP udělal chybu (Karel)

01.02.2008 21:51 | Zdroj (Stepan)

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­