ENEN CZE
===

články

Marek Loužek: Kolik je druhů na Zemi?

51pro 11/2007, s.23., 30.11.2007

publikováno: 02.01.2008, čteno: 5819×

 

Mezivládní panel pro klimatické změny tvrdí, že díky globálním změnám klimatu vymře do konce století třetina druhů na Zemi. Jaká je skutečnost?

Skutečný počet druhů na Zemi nikdo nezná. Počet druhů odhadovaný biology kolísá od dvou milionů až k osmdesáti milionům. Dosud přesně spočítáno je zhruba dva miliony druhů. Zdaleka nejvíce druhů připadá na hmyz, tedy brouky, mravence, mouchy a červy, dále houby, bakterie a viry. Ačkoli se tvrzení o masivním vymírání druhů tvrdošíjně opakuje, skutečnost je opačná: druhy neubývají, nýbrž přibývají.

  

Kolik druhů vymírá?

V přirozeném prostředí druhy soutěží s jinými druhy a většina z nich vymírá. Biologové odhadují, že dosud vyhynulo více než 95 % všech druhů, které existovaly. Nikoho nevzrušuje, že už mezi námi nežití mamuti, pravěké přesličky a trilobiti. Před 65 miliony let vyhynula třetina dinosaurů, před 245 miliony let byla vyhlazena polovina všech mořských živočichů a čtyřnohých obratlovců a dvě třetiny všeho hmyzu.

Nabízí se kacířská otázka, proč se vůbec ztrátou druhů znepokojovat. Lidi dojímají dramatické záběry tygrů, velryb či albatrosů, které vidí v televizi. Pravděpodobně méně je už zajímají osudy milionů švábů, much a houbových spor. Přitom drtivá většina vymíraných druhů jsou brouci, mravenci, mouchy, mikroskopičtí červíci a plísně, dále bakterie, řasy a viry.

Z hlediska vymírání druhů je relativně nejlépe zdokumentován vývoj u savců a ptáků. V jejich případě se doložené tempo vymírání zvýšilo z jednoho druhu za každé čtyři roky na jeden vyhynulý druh za jeden rok. Část z toho jde na vrub zvídavosti profesionálních biologů, ornitologů a milovníků zvířat, kteří šíří paniku ohledně možného vymírání. Toto číslo je v každém případě dost daleko od hrůzostrašných cifer IPCC.

Vymírání pralesních druhů nikdo nezná. Předpokládá se, že zmenšení plochy vede ke zmenšení jejich populací, které pak snadno zaniknou. Představa mohutného, odvěkého a původního tropického pralesa je však zkreslená. Tropické pralesy byly v poměrně nedávné době (před 10 000 lety) mnohem menší než dnes. V dobách ledových se jejich plocha zmenšovala na zlomek dnešní rozlohy. Tehdy druhy vymíraly rovněž.

  

Objevy nových druhů

Tempo vymírání druhů prakticky nelze spočítat. Druhy, které jsou biology považovány za ztracené, jsou často znovu objevovány. V nedávných letech byl objeven značný počet druhů, považovaných před dvaceti lety za vyhynulé. Pokud se má zánik druhů doložit, musí se příslušný druh hledat několik let všude tam, kde by mohl existovat, což však snižuje počet zdokumentovaných případů na minimum.

Něco bližšího můžeme vědět o známých druzích v rozvinuté části světa, zde však prakticky k žádnému vymírání nedochází. Ledních medvědů, jejichž osud dojímá západní diváky k slzám, přibylo z asi 5000 v roce 1950 na dnešních přibližně 25 000. Z toho, co je o druzích známo, vymřelo od roku 1600 486 druhů živočichů a asi 600 druhů rostlin. To představuje jen 0,04 %, resp. 0,25 % popsaných druhů, což je zanedbatelné množství.

Určit, kolik druhů na světě vymírá, není snadné. Biologové by měli nést důkazní břemeno, že krize vymírání druhů je skutečná. Zatím přenášejí důkazní břemeno na ostatní, takže ten, kdo je vůči jejich názorům skeptický, by měl jít sám do džungle a vést biologický výzkum. Zástupci IPCC přece dobře vědí, že svět zaručeně směřuje ke zkáze. Katastrofické vize o biotickém holokaustu jsou však nesmyslem.

Bjorn Lomborg v knize "Skeptický ekolog" (1998) odhaduje tempo vymírání na 0,7 % druhů za padesát let. Tento údaj rovněž potvrzuje zpráva OSN o biodiverzitě. Hovořit o masovém vymírání je proto nesmyslné. Současná úroveň vymírání není nijak nenormální. V tropech je mnohem větší výměna druhů – sice tam druhy rychle vymírají, ale současně rychle vznikají.

Zní to neuvěřitelně, ale protože se nové druhy stále nacházejí, celkové množství druhů na Zemi roste. Tempo vymírání druhů v různých obdobích kolísalo, ale počet druhů zároveň až do dnešních druhů vesměs rostl. Nikdy na světě nebylo tolik druhů jako nyní. Růst počtu čeledí a druhů vyplývá ze specializace, který je důsledkem toho, že fyzické prostředí na Zemi nabylo na rozmanitosti.

Předpověď, že do konce 21. století vyhyne třetina druhů na Zemi, vypadá hrozivě. Je to číslo, které IPCC opakuje vždy a všude. Jde však o údaj notně přehnaný. Vedle vymírajících druhů by biologové měli informovat o objevování druhů nových. Nové druhy a odrůdy si navíc lidé vytvářejí pěstěním a genetickým inženýrstvím.

 

PhDr. Ing. Marek Loužek, PhD.

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Počet komentářů: 5, poslední 03.01.2008 13:40

03.01.2008 13:40 | Ja jen ziram (Honza)

08.01.2008 18:15 | Princip neshod bude v určení, co je to... (Dee)

14.01.2008 02:08 | ...a hloupej Honza jen zírá... (C.Q.Lafayette)

14.01.2008 14:46 | To: Lafayette (Honza)

29.01.2008 14:17 | Blamáž? (Honza S.)

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­