ENEN CZE
===

články

Petr Mach: Řekneme své ANO nebo NE evropské ústavě

MF Dnes, 07.04.2005

publikováno: 29.06.2005, čteno: 2308×

 

Centrum pro ekonomiku a politiku se jako soukromý výzkumný a vzdělávací institut zaměřený na obhajování svobody člověka a omezené role státní moci dlouhodobě zabývá problematikou evropské integrace. Otázku přijetí či nepřijetí navržené evropské ústavy považujeme za jedno z nejvážnějších rozhodnutí současnosti. Zatím se neví, zda náš parlament nechá o osudu euroústavy rozhodnout voliče, nebo zda o přijetí či odmítnutí dokumentu rozhodne sám.

 

Nedostatek informací

Tak jako tak je třeba vážně argumentovat, v čem by evropská ústava zásadně změnila život lidí v České republice. Lidé oprávněně čekají jasné argumenty a doporučení od politiků a odborníků. Protože se tak neděje a politické strany o euroústavě spíše mlčí, rozhodli jsme se v CEP kromě obvyklého pořádání vzdělávacích seminářů pro odbornou veřejnost oslovit stručnou publikací širší veřejnost. Tragédií by bylo, kdyby o změně našeho postavení v EU definitivně rozhodli politici bez seriózní diskuse nebo kdyby se veřejnost měla rozhodovat bez dostatku opravdu objektivních informací.

Na konci května budou v referendu o osudu euroústavy rozhodovat Francouzi. Pokud euroústavu odmítnou, ušetří nám práci i náklady na případné referendum. Euroústava by padla a nadále budou při rozhodování v Evropské unii platit pravidla, která naši voliči schválili v posledním referendu - pravidla zakotvená ve Smlouvě o přistoupení. Pokud však Francouzi euroústavu schválí, po nich ji ratifikuje Německo a další země, může se stát, že jedinou zemí, která zabrání schválení evropské ústavy, bude Česko.

Původní idea evropské ústavy -shrnout spletenec evropských smluv do jednoho přehlednějšího dokumentu - se nevyvedla.

Euroústava má se všemi články, protokoly a výjimkami na 850 stran. Co je však horší, evropská ústava ruší mimo jiné naši Smlouvu o přistoupení a s ní řadu práv, která jsme v EU svým vstupem získali. Snižuje výrazně hlas zástupce České republiky v Radě Evropské unie - v radě, která má právo rozhodovat téměř o všem, od daní přes kulturu po regulaci podnikání. Hlas Německa je v euroústavě naopak zdvojnásoben.

V mnoha oblastech, kde má dosud český zástupce právo veta, se právo veta ruší. Jde např. o pro nás podstatnou otázku rozdělování strukturálních fondů. Především by však ústava přeměnila Evropskou unii ze společenství států ve stát -nadnárodní stát typu Rakousko-Uherska či bývalé Jugoslávie, přičemž evropské instituce by získaly pravomoc měnit tuto ústavu: proces ratifikace členskými zeměmi by už v budoucnu nebyl pro přesun dalších kompetencí na Brusel potřeba. To jsou fakta. Někomu se v EU mohou zamlouvat, jiným se mohou příčit. Je však nutné mít je při rozhodování na vědomí.

 

Beznadějná vládní kampaň

Vládní kampaň považujeme za beznadějnou, politické strany spíše mlčí, či dokonce mlží. Proto CEP vydal publikaci Řekneme své ano nebo ne evropské ústavě s předmluvou Václava Klause. V knížce je analýza euroústavy z pera zahraničních profesorů a odkaz na internetovou stránku, kde visí všech 850 stránek kompletního oficiálního českého překladu evropské ústavy. CEP je občanské sdružení a knížku vydává na neziskovém principu. Výnosy z knížky by měly nanejvýš pokrýt náklady na tisk a menší billboardovou a plakátovou propagaci. Naším cílem není na knize vydělat (nikdo z ní nemá honoráře), cílem je seznámit veřejnost s argumenty nezbytnými pro rozhodování o osudu

Ing. Petr Mach, Ph.D., výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­