ENEN CZE
===

články

Petr Mach: Minimální mzda

MF Dnes, 01.12.2000

publikováno: 09.09.2004, čteno: 3176×

 

Socialisté mají na nízké mzdy a vysoké sociální dávky jasný recept. Stačí zavést či zvýšit minimální mzdu. Vláda vydala nařízení, kterým se minimální mzda zvyšuje na 5000 měsíčně, tj. z 25 na 30 Kč za hodinu práce. Kdo by se dohodl se svým zaměstnancem na nižší mzdě, je zločinec.

Dá se však zařídit blahobyt lidí s nízkou hodnotou na trhu práce tím, že se prostě nařídí minimální mzda? Proč potom nepřikázat minimální mzdu třeba na úrovni deset tisíc, jak nám to doporučuje Evropská sociální charta? Protože hodnota práce řady lidí prostě takové mzdě neodpovídá a takové lidi by se nevyplatilo zaměstnat. Byli by tudíž nezaměstnaní nebo by byli najímáni za nižší mzdu načerno. Nebo by mělo takové množství lidí problémy, že by vládu nic takového nenapadlo.

Jedním z problémů našeho právního řádu je, že dělá zločiny z činů, které by ve svobodné společnosti byly legální. Tím samozřejmě zahlcuje soudy tisíci problémy, kterými by se vůbec nemusely zabývat. Náš právní řád na sebe nabaluje, často pod praporem harmonizace s pravidly Evropské unie, nová a nová omezení svobodného podnikání. Velký balík regulací jme setřásli těsně po roce 1989. Možná přichází čas na novou vlnu deregulace ekonomiky.

Ing. Petr Mach, Ph.D., výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­