ENEN CZE
===

články

Petr Mach: Zavede Slovensko rovnou daň?

Profit, 14.10.2002

publikováno: 09.09.2004, čteno: 2066×

 

V září skončily na Slovensku parlamentní volby sestavením pravicové vlády. V opozici zůstalo HZDS Vladimíra Mečiara, levicově populistický SMER Róberta Fica a Komunistická strana Slovenska.

Slovenská volební kampaň byla podobně jako volební kampaň na jaře v České republice ovlivněna myšlenkou rovné daně. Slováci mimochodem zvolili pro tento koncept daňové reformy, který je v angličtině znám jako flat tax, stejný název, jaký se vžil v České republice. Myšlenku rovné daně podporovalo několik politických stran, z nichž se tři dostaly do parlamentu. Tyto strany dostaly od voličů na rozdíl od České republiky šanci sestavit vládu a koncept rovné daně se stal součástí programových tezí vlády zveřejněných v úterý při podpisu koaliční smlouvy. Podle předsedy jedné z koaličních stran, KDH, by mohla být rovná daň zavedena na konci čtyřletého funkčního období vlády.

Z reformních zemí střední a východní Evropy již s úspěchem zavedli rovnou daň v Estonsku. Díky zavedení rovné daně a dalším liberalizačním opatřením se Estonsku podařilo rychle vymanit z postsovětské mizérie, Estonsko se stalo jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik, někdy přezdívanou "pobaltským tygrem". Estonský příklad následovalo před dvěma lety Rusko, které zavedlo jednotnou 13 % daň z příjmu. Nejenže se obnovil růst ruské ekonomiky, ale současně se přes radikální pokles daňové sazby zvýšily daňové příjmy státního rozpočtu.

Slovensko má nyní pravicovou většinovou vládu odhodlanou k reformám. Případné zavedení rovné daně na Slovensku by bylo usnadněno i tím, že všechny koaliční strany podporují razantní snížení veřejných výdajů a omezení státních dotací.

 

Z programů koaličních stran na Slovensku

STRANA

SAZBY DANĚ Z PŘÍJMU

OBJEM VEŘEJNÝCH VÝDAJŮ

Aliancia nového občana (ANO)

navrhuje snížení sazby daně z příjmu právnických osob na 15-19 %

navrhuje snížení objemu státního rozpočtu o 1/3 v horizontu 5-6 let

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH)

navrhuje zavedení rovné sazby 14 % jak pro fyzické tak pro právnické osoby

navrhuje snížení veřejných výdajů s cílem vyrovnaného rozpočtu

Slovenská demokratická a kresťanská únia (SDKÚ)

podporuje zavedení rovné sazby ve výši 14-15 %

navrhuje dlouhodobě snížení na 30-35 % HDP

Strana maďarskej koalície (SMK)

neuvedeno

prosazuje snižování objemu veřejných výdajů vůči HDP

Zdroj: M. Chren, M. Thomay: Verejný audit volebných programov politických strán a hnutí. Nadácia F. A. Hayeka, Bratislava 2002. (www.hayek.sk)

  

Co by znamenalo případné zavedené rovné daně na Slovensku pro Českou republiku? Pravděpodobně by se zvýšila atraktivnost slovenské ekonomiky pro zahraniční investory, což by jednak mohlo znamenat pokles přímých investic do ČR a současně by to mohlo znamenat odliv českého kapitálu na Slovensko. Odliv kapitálu by mohl ohrozit hospodářský růst a posílit nezaměstnanost.

Na druhé straně, pokud by Slovensko úspěšně zavedlo rovnou daň, vytvořilo by dobrý příklad pro Českou republiku. Úspěšné fungování rovné daně na Slovensku by jistě oživilo myšlenku rovné daně před příštími českými parlamentními volbami. Bez ohledu na to, zda by si česká vláda a čeští voliči vzali ze Slovenska příklad, čelila by česká ekonomika zdravému tlaku daňové konkurence a vláda, která by pozorovala přesun kapitálu na Slovensko, by měla začít uvažovat o zavedení rovného a nízkého zdanění bez ohledu na svoji ideologii. Kdyby Slovensko zavedlo rovnou daň a slovenský příklad přispěl k zavedení rovné daně v České republice, mohli bychom z výhod jednoduššího a efektivnějšího zdanění těžit i u nás.

Ing. Petr Mach, Ph.D., výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­