ENEN CZE
===

články

Petr Mach: EU = vyšší daně

Laissez Faire, 08.05.2003

publikováno: 08.09.2004, čteno: 2020×

 

Pokud by občané rozhodli v referendu o vstupu České republiky do Evropské unie, vítali bychom v dalších letech den daňové svobody zase o něco později.

1. Po vstupu do EU by naši občané platili v cenách zboží evropská cla na dovoz ze zámoří. To by byla naprosto nová situace pro naše daňové poplatníky, protože dosud šly daně, které platí, do veřejných rozpočtů ČR. Cla, která bychom v cenách platili po vstupu do EU, by šla přímo do bruselské kasy. Např. jízdní kola podraží po vstupu do EU o tisíce korun, banány o 22 korun na kilo. Celkově by čeští občané takto platili přímo do EU přes 10 miliard korun ročně. Výši těchto cel přitom ze dne na den určují nevolení byrokraté v Evropské komisi a Radě. ČR současně o výnos z cel přijde a výpadek bude muset nahradit zvýšením jiných daní.

2. Česká republika by se vstupem do EU zavázala platit svůj členský podíl. Ten vychází při současné úrovni HDP na 30 miliard ročně. Jen část z těchto peněz se bude vracet do České republiky formou dotací. Navíc, na každou vrácenou korunu dotací bude muset český stát přidat další peníze. Říká se tomu princip kofinancování a členství v EU tak zvyšuje míru státního přerozdělování z principu a automaticky.

3. Evropská unie reguluje spotřební daně a ČR by musela po vstupu zvyšovat mj. daně z cigaret, piva, benzínu a nafty. Je navíc dost dobře možné, že zdražováním cigaret na evropskou úroveň (80 korun za běžné balení) se jen rozšíří černý trh a státní rozpočet na této dani vybere méně než před daňovou harmonizací. Výpadek bude muset nahradit zvýšením jiných daní. EU vyžaduje také zdaňování řady služeb vyšší daní z přidané hodnoty než jakou uplatňuje ČR dnes. Po vstupu do EU by následně muselo zdražit telefonování, stavební práce, jídlo v restauracích a mnoho dalších věcí.

4. Samotné členství v EU si vyžádá dodatečné náklady na byrokraty. Protože EU je založena na regulaci a na dotacích, přizpůsobení se znamená další náklady na úředníky, kteří budou ČR zastupovat a kteří budou pro stát, kraje a zemědělce dotace vyjednávat. Stát tak stojí před těžkou volbou: zvýšit počet úředníků a tím zvýšit náklady na státní správu, nebo nezvýšit počet úředníků a nedostat z EU zpátky skoro nic.

Sečteno a podtrženo: Celkem by nás členství v Evropské unii stálo na daních desítky miliard korun ročně. Až budeme hlasovat v referendu, měli bychom si uvědomit, že jsme také daňovými poplatníky. Hlas NE

v referendu pomůže zabránit zvyšování daňového břemene.

 

Ing. Petr Mach, Ph.D., výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­