ENEN CZE
===

články

Jiří Weigl: O významu irského referenda

MF Dnes, 16.06.2001

publikováno: 08.02.2002, čteno: 1×

 

Komentáře k výsledkům referenda, v němž Irové odmítli smlouvu z Nice, ukazují, že pro proevropské propagandisty neexistuje na cestě k světlým zítřkům žádná překážka. Tvrdí, že irské NE je ranou euroskeptikům, protože dokazuje, že i malá země může v EU efektivně prosadit svůj názor, a současně jedním dechem opakují, že na scénáři z Nice irské referendum nic nemění a my se můžeme těšit na brzké rozšíření Unie. Vůbec jim nevadí, že tato tvrzení jsou ve zcela zjevném logickém rozporu.

Je-li pravdou, že osud smlouvy z Nice a na ní závislý proces rozšíření irské referendum neovlivní, potom nemůže platit, že hlas občanů malé země může směřování Unie, s nímž Irové nesouhlasí, reálně ovlivňovat. Představa, že výsledky referenda jsou brány v potaz pouze tehdy, pokud se hodí, a občané té které země budou dotazováni v opakovaných referendech tak dlouho, dokud neodpovědí podle přání vrchnosti, nastavuje velmi nemilosrdné zrcadlo do omrzení šířené představě, že sjednocená Evropa je a bude nirvánou svazku bratrských národů, kde dominance, nadvláda či hegemonie budou poprvé v historii lidstva pojmy zcela neznámé.

Pokud však EU nechce tuto iluzi zcela zničit a přizná výsledku referenda jeho demokratickou legitimitu, potom musí platit, že scénář napsaný v Nice neprošel a politici z toho musejí vyvodit důsledky a přehodnotit své původní představy. To se týká i rozšíření EU. Nenechme se mýlit propagandou, jde o záležitost zcela klíčovou.

Sjednocení Evropy nemůže být úspěšné, pokud bude ignorovat názory občanů. Nemůže být postaveno na nedemokratickém prosazování sebelíbivějších vizí vnucovaných ambiciózními politiky národům. Musí vycházet zdola od občanů a respektovat rozdílné zájmy a názory. I když to může znamenat, že "velká myšlenka" sjednocené evropské globální velmoci dnes není reálná. Proto je osud irského hlasování nesmírně významný i pro nás. Ne pouze proto, že může odsunout naše členství. Měli bychom se o něj zajímat především proto, že se nám na něm ukáže, jaké zacházení můžeme v Unii po vstupu očekávat.

Ing. PhDr. Jiří Weigl, vedoucí kanceláře prezidenta republiky

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­