ENEN CZE
===

články

Jan Keller: Tonoucí Evropa

Právo, 21.04.2015

publikováno: 24.04.2015, čteno: 7135×

 

Neuplyne téměř dne, abychom nebyli zpraveni o stovkách nešťastníků, kteří zemřeli ve snaze dosáhnout břehů Evropy. Za uplynulý týden připlulo do Itálie jedenáct tisíc běženců. Za minulý rok jen tato jediná země Evropy přijala 170 tisíc uprchlíků a letos to bude podle všeho mnohem víc.
Většina politiků strká před těmito čísly hlavu do písku. Ti zbylí se zpravidla omezí na konstatování, že je naší povinností postarat se o vlny uprchlíků, ať se jich již vylodí jakýkoli počet. Lidé, kteří pochybují o udržitelnosti takové situace, jsou označeni v lepším případě za cyniky, v případě horším za podezřele nahnědlá individua.
Tímto způsobem je jakákoliv debata "demokraticky" umlčena a kritici, kteří nechtějí ohrozit svoji politickou kariéru, moudře mlčí.
Evropská unie se tímto způsobem stává svědomitým komplicem pašeráckých gangů bez svědomí. Funguje to tak, že pašeráci připraví uprchlíky o chatrné zbytky jejich prostředků, protože dobře vědí, že evropský daňový poplatník bohatě vynahradí ztráty těm, kteří transport přežijí.
Pokud se to někomu nelíbí, je mu vysvětleno, že Evropa je přece dostatečně bohatá a nesmí propadat sobectví. A tak se Evropané pilně skládají na pašerácké gangy, přičemž je hřeje vědomí majitelů těch nejvyšších hodnot.
Titíž politici, kteří svou nečinností velkoryse dotují gangy pašeráků a zajišťují jim stále nové klienty, upozorňují Evropany, že si žijí trestuhodně nad poměry. Spoléhají na to, že volič si neumí dát věci do souvislostí. Evropa tone v bezradnosti zakrývané těmi nejušlechtilejšími euroatlantickými frázemi. Ti skutečně nahnědlí si lepšího spojence snad ani nemohli přát.

Jan Keller; sociolog a europoslanec

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­