ENEN CZE
===

články

Václav Klaus: Blog IVK č. 2 - Asi jsme nepoučitelní aneb zážitek z konference v Londýně

IVK, 24.06.2013

publikováno: 24.06.2013, čteno: 2146×

 

O víkendu jsem se v Londýně zúčastnil zajímavé a inspirativní třídenní konference asi stovky současných i bývalých politiků, akademiků a představitelů byznysu, která se každoročně schází pod názvem Le Cercle. Byla tam řada známých osobností nedávné britské politiky (John Major, Norman Lamont, Malcolm Rifkind), z Ameriky (např. Paul Wolfowitz), ale i současný polský ministr zahraničí Sikorski nebo gruzínský prezident Saakašvili.

Nebudu komentovat jednotlivá vystoupení, ani vystoupení své, které je k dispozici na těchto webových stránkách (a trochu zkráceně publikované v sobotních Lidových novinách pod názvem "Mezi stagnujícím Západem a rychle rostoucím Východem"). Poučil jsem se v mnohém, ale musím se podělit o jeden, zcela hrůzný zážitek, který jsem tam musel protrpět.

Na konferenci vystoupil i švýcarský profesor z univerzity v Ženevě, předseda jakéhosi Evropského kulturního centra, ale hlavně speciální poradce (jeden ze čtyř) předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa, Dusan Sidjanski. Zdá se, že ještě nepostřehl, že má dnešní Evropa (a hlavně Evropská unie a Eurozóna) nějaký problém. Vím sice, že eurofanatici existují, vím, že přes všechno, co se děje, chtějí stále více a více Evropy, ale míra a způsob, s jakým své názory prezentoval tento člověk, přesahovaly všechno, co jsem dosud zažil. Pikantní bylo, že to byl Švýcar narozený v Bělehradě – navíc ani Švýcarsko, ani Srbsko členy EU nejsou.

Viníkem jakýchkoli existujících problémů EU jsou podle něj národní státy. Za všechno špatné mohou národní státy a ne byrokratický, nedemokratický, od lidí zcela oddělený a odtržený moloch zvaný Evropská unie. Dlouho protestuji proti tomu, že systém národních států vede nevyhnutelně k válkám (ač všichni rozumní lidé vědí, že k válkám vede nacionalismus ve spojení s totalitární ideologií), ale v tom tento řečník není ojedinělý.

Přesto jeho vystoupení ojedinělé bylo. Ideologie evropeismu je zhoubná a zaslepuje oči, ale v době, kdy – kam se člověk otočí – slyší slovo Evropská unie, a kdy jsou tím nesmírně nešťastně manipulovány naše děti a naši vnukové, Barossův poradce považuje za naprostou hrůzu, že jsou dnes a denně děti ve školách "indoktrinováni ideologií nacionalismu a národního státu" (!!!), ač je pravdou pravý opak. Žádal zásadní změnu a radikální výuku evropanství. Nemám chuť vznášet standardní, všem rozumným lidem známé protiargumenty, za šokující považuji už samotné arogantní věty – mně dosud neznámého – pana profesora.

Profesoři mohou mít zmatené a ztřeštěné názory (i my jsme se s jedním takovým příkladem nedávno u nás setkali), ale zvolí-li si takového profesora za svého speciálního poradce nejvýznamnější funkcionář Evropské komise, pak se jedná o věc, kterou nelze zamlčet. Proto aspoň takto o této věci informuji. Každý nedemokratický, absolutistický či totalitární režim chtěl zmanipulovat děti. Evropský režim to chce také.

Prof. Ing. Václav Klaus, CSc.

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­