ENEN CZE
===

články

Tomáš Munzi: Kde leží skutečné zdroje korupce

MF Dnes, 07.11.2011

publikováno: 18.11.2011, čteno: 2978×

 

Boj s korupcí v Čechách je stále nekonečně probírané a diskutované téma. Zároveň si ale musíme všichni přiznat, že tento "boj" má velmi prazvláštní pachuť, mediální a fraškovitou kýčovitost. Důvodem je přitom absolutní nepochopení zdrojů korupce. Díky tomu vznikají stále nové výbory a mluví se o "lepších" zákonech, které ale většinou "řeší" jen okrajově skutečný obsah problému.

Pokud se podíváme na nejzkorumpovanější světové režimy, tak snadno zjistíme, co je jejich společným znakem. Politizace a byrokratizace rozhodování o drtivé většině věcí, které se dotýkají běžného života veškerého obyvatelstva dané země. Jakékoliv centrální plánování suplující tržní disciplínu je totiž na korupci postaveno v principu. A to i tehdy, pokud jsou nastaveny ty nejtransparentější výběrová řízení a administrativní procedury. Korupce na té nejvyšší možné úrovni má totiž jeden podstatný rys. Všechny postupy jsou formálně jakoby v pořádku, ale ona pachuť nějak stále přetrvává. Situace v Čechách je přímo ukázková.

Rozeberme to krátce na příkladech těch oblastí, které jsou všeobecně vnímány jako nejzkorumpovanější. Všimněme si, že jejich společným znakem je právě jejich stále převládající centrálně-plánovací charakter.

Třeba takové české zdravotnictví je přímo do očí bijící. Jeho socialistický charakter, posvěcený dokonce i ústavou, vytváří systémově "sanopzový" a tedy i korupční mechanismus ryze antisolidární "bezplatné" rovnosti mezi rovnějšími. Obálkové "bypassy" v principu nahrazují nadstandardy a transparentní procesy. A například odpor proti zvýšené úloze zdravotních pojišťoven směrem k západním standardům a komplexní elektronizaci je téměř explicitní útok na efektivitu a nejlepší možnou péči pro všechny. Nivelizuje se kvalita doktorů a ti nejlepší jsou mizerně odměňováni. Pojišťovny jako "pasivní" propláceči faktur můžou jen zoufale přihlížet, jak se peníze prapodivně "rozlézají" a z jejich klientů se stávají nesebevědomé pacientské loutky.

Další "vykřičenou" oblastí je zejména oblast velkých infrastrukturních státních zakázek. Vše je systémově politizované a o investicích se rozhoduje podobně jako kdysi v centrálně plánovací komisi. To vše je navíc umocněno všudypřítomnou dotační politikou, která principiálně nahrazuje tržní transparentnost a peníze se směřují tam, kam by je jinak soudný podnikatel nikdy neinvestoval. Je to naopak úrodné pole pro tzv. politické podnikatele, kteří tzv. veřejný zájem dokáží často bezskrupulózně transformovat v ryze soukromý. Výsledkem jsou neefektivní a předražené infrastrukturní projekty s neblahým dopadem na výkonnost naší ekonomiky. Jediným systémovým řešením je co největší privatizace, vpuštění soukromého kapitálu a individualizace nákladů a výnosů. Jedině tím se depolitizuje rozhodování o tocích peněz, které tak budou více odrážet tržní cenový mechanismus. Tím se výstavba potřebné infrastruktury urychlí, zkvalitní, zefektivní a výrazně se podpoří hospodářský rozvoj.

S tím souvisí i drastická územní a stavební regulace, která je v naší zemi až neuvěřitelně zpolitizovaná a dusí náš ekonomický růst. Systémově se vytváří umělá vzácnost a je všeobecně známo, jak neuvěřitelné zisky pro vyvolené se dají vytvořit na "náhodných" změnách územních plánů. Skrytě to platíme my všichni a především mladé rodiny, které se musejí více zadlužovat. V údajně "veřejném" zájmu se administrativně potlačuje individuální kreativita ve prospěch společenské uniformity a centrálního plánování. Jediným řešením je opět komplexní depolitizace, výrazné omezení územní a stavební regulace a navrácení vlastnickému právu jeho nejhlubší význam.

A tak by se dalo pokračovat dále. Dnešní "boj" s korupcí se bohužel spíše vede jen ve vzduchoprázdnu a o skutečných příčinách se nějak prazvláštně mlčí. Vše přitom souvisí s reformami v těch oblastech našeho života, které mají stále centrálně plánovací charakter a k jejichž depolitizaci a debyrokratizaci stále není politická vůle…

Tomáš Munzi; Visiting Scholar na Cornell University

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Počet komentářů: 5, poslední 18.11.2011 14:57

18.11.2011 14:57 | naprosta pravda (Vit Ulicny)

24.11.2011 12:34 | Je to jasné (Milan Jureček)

24.11.2011 13:37 | Korupce (Tomáš Fuk)

04.12.2011 22:54 | RE: Je to jasné (Jeri)

06.12.2011 13:18 | Hezky obecně napsáno, až je to k ničemu (Dušan Polanský)

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­