ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace CEP: Sborník č. 60/2007 "Budoucnost Evropské unie"

100 stran, brožovaná vazba
vyšlo: září 2007
cena: 70,- Kč

stáhnout


Předmluva

V době opět intenzivních debat o tzv. euroústavě – kterou dnes evropští politici cudně nazývají "reformní smlouva", přinášíme sborník "Budoucnost Evropské unie".

V listopadu minulého roku jsme v Praze uspořádali konferenci o budoucnosti EU. Bylo to v době poznamenané odmítnutím evropské ústavní smlouvy voliči ve Francii a Nizozemí. Nyní se vlády členských zemí dohadují o tom, jak prosadit její podstatné části pod jiným názvem – střet o budoucí uspořádání Evropské unie trvá.

V první části sborníku přinášíme přednášky z konference "Budoucnost evropské unie: Kam směřujeme?", kterou uspořádalo Centrum pro ekonomiku a politiku spolu s předními světovými think tanky – britskou European Foundation a americkou Foundation for Economic Education v pražském hotelu InterContinental 13. listopadu 2006.

Po mém úvodu následoval projev hlavního řečníka, poslance Evropského parlamentu Jana Zahradila, v němž odmítá koncept evropské ústavy. Varuje před tím, že nový francouzský prezident Nicolas Sarkozy bude chtít "novou" smlouvu prosadit bez referenda. Poslanec britské Dolní sněmovny a předseda European Foundation Bill Cash, profesor Karl-Albrecht Schachtschneider a francouzský suverenista Alain Bournazel rozebírají problém demokratického deficitu v EU. Prezident americké Foundation for Economic Education Richard Ebeling se vyslovuje proti měnovému monopolu v Evropě a profesor Wilhelm Hankel poukazuje na německé problémy s platební bilancí v systému eura. Ronald Stewart-Brown se zabývá ztrátami z omezení obchodu se zeměmi Commonwealthu, které Británii postihly vstupem do jednotného trhu EU a vyslovuje se pro obnovení britské suverenity v oblasti zahraničního obchodu. Profesor John Gillingham poukazuje na narůstající potíže EU, které se projevují i v zaostávání v mezinárodním měřítku. Lord David Howell vidí vzor pro efektivní spolupráci mezi nejen evropskými národy v britském Commonwealthu.

 

Ve druhé části pak přinášíme čtyři texty, které dokreslují dosavadní vývoj kolem tzv. euroústavy. Text Petra Macha "Příběh evropské ústavy" připomíná vývoj dokumentu od jeho vzniku v Konventu v roce 2003 přes dvě mezivládní konference, které postupně text upravovaly, až po slavnostní podpis ústavní smlouvy v říjnu 2004. Text Jiřího Weigla "Bruselský summit – vlk se nažral, koza zůstala celá" odráží výsledek summitu EU v Bruselu z 22.6.2007, na kterém se politici dohodli, že navzdory francouzskému a nizozemskému NE, podstatné části euroústavy zahrnou do stávajících smluv. Tomáš Haas v textu "Ústava neprošla dveřmi, přichází oknem" analyzuje, jak politici opustili symboly, ale podstatu odmítnutého dokumentu zachovali. V závěru otisknut úryvek z mého projevu na konferenci v Salcburku v závěru července 2007, který byl věnován dnešní situaci v EU.

Cílem nynějšího portugalského předsednictví Evropské unie je připravit text k ratifikaci. Mnozí politici se tváří, jako že dosáhli žádoucích změn a existuje reálná hrozba, že nynější českou vládou kdysi odmítaná euroústava bude v novém kabátě přivezena jako úspěch a schválena v parlamentu. Přesun dalších kompetencí na Brusel, otevření cesty k proměnám smluv bez nutnosti ratifikace, vytvoření právní subjektivity EU nadřazené členským státům a změna hlasovacího systému v Radě ministrů EU v neprospěch České republiky se stává opět reálnou hrozbou.

Václav Klaus, 20. srpna 2007

 

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­